A szagközömbösítő rendszer elemei és kiépítése

Gazdaság

Szagközömbösítő több helyen is szükségessé válhat, egy jó példa lehet egy szennyvízkezelő üzem, ahol a kéményen keresztül általában olyan gőz távozik, aminek a szaga roppant kellemetlen tud lenni. Ilyen esetekben magán a berendezésen kívül szükség van a célra alkalmas vegyszerre és a vízzel történő hígítás ideális arányára.

A rendszer kiépítése nem egy egyszerű feladat, de megfelelő rutinnal rendelkező szakemberek számára nem okoz problémát.

Kiindulási adatok, azaz vevői elvárások megfogalmazása

Szagközömbösítőkkel szemben támasztott vevői elvárások közül az egyik legfontosabb általában a szemcseméret szokott lenni, ami a korábban említett szennyvízkezelő üzem esetében annál jobb, minél finomabb. A szagközömbösítőt rendelőnek tudnia kell, milyen összesített térfogatáramra, maximális vegyszerfelhasználásra, üzemmódra, illetve tartószerkezetre van szüksége. Ha maradunk a korábbi szennyvízkezelő üzemnél, akkor azt lehet mondani, hogy a finom szemcseméret mellett 1 liter/perc összesített térfogatáramot, maximum 0,16 liter/óra vegyszerfelhasználást, 12 órás időzített üzemmódot és falra szerelhető rozsdamentes acél tartószerkezetet szoktak kérni a vevők. 

A rendszer kiépítése

Ha sikerül definiálni a kiindulási adatokat, akkor következhet a feladatnak megfelelő fúvókák kiválasztása. A fúvókakiválasztás után egy kis mérnöki munka, azaz a fúvókaelrendezés megtervezése következik.

Érdemes észben tartani, hogy amennyiben finomszemcsés porlasztásra esik a választás, akkor nagyobb nyomásra lesz szükség, hiszen csak azzal valósítható meg. A példaként felhozott szennyvízkezelő üzem esetében például egy 60 bar-os szivattyúaggregátor tekinthető optimálisnak a kívánt szemcsemérethez. 

A magasnyomású dugattyús szivattyúk jellemzően érzékenyek a szivattyúzott közeg szilárd részecsketartalmára, ezért rendszerint szükség lehet valamilyen szűrő alkalmazására is, a példánk esetében egy 50 mikronos szűrő tekinthető ideálisnak. Legvégül pedig a vegyszer adagolása érdekében szükség van egy vegyszeradagolóra is. A rendszer kialakítása során ki kell építeni a vízmegtáplálás csövezését, fel kell helyezni a fúvókakoszorúkat a kéményekre, majd fel kell szerelni a magasnyomású polyamid csövezést is. Végül pedig a villamos bekötés, majd a tesztüzem következik. 

Amennyiben szagközömbösítő rendszerre lenne szüksége, akkor érdemes megnéznie a Monojet szolgáltatásait

A kiépítés ideje

A komplett szagközömbösítő rendszer kiépítésének ideje általában egy hosszabb nap szokott lenni. Azt viszont érdemes szem előtt tartani, hogy ha mondjuk valami nem a tervek szerint alakul, vagy a tesztüzem során valami rendellenesség jelentkezik, akkor ez az idő kitolódhat.