Bosnyákok kérik az egyetem szakértelmét

Egyetem

A bogyós gyümölcsök, a tejágazat, valamint a marhahús-előállítás és fejlesztése területén működik együtt a Debreceni és a Szarajevói Egyetem.

Csaknem tíz éve indult el a Debreceni Egyetem és a Szarajevói Egyetem közötti közös munka. Az elmúlt években a bosnyák szakemberek laboratóriumi tréningeket vettek részt Debrecenben, és főként az állattenyésztésben különféle génmegőrzési módszereket sajátítottak itt el.

– A bosznia-hercegovinai kormány az elkövetkező időszakban kiemelten kezeli a bogyós gyümölcsök és a tejágazat fejlesztését, valamint a fiatal marha tenyésztés kérdéskörét, melyekben a Debreceni Egyetem ugyancsak szakmai támogatást adhat a bosnyákoknak – emelte ki Jávor András rektorhelyettes az ötfős bosnyák delegáció látogatáskor, január 11-én hétfőn.

A küldöttség Zlatan Saric, a mezőgazdasági kar dékánjának vezetésével látogatást tett a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karán, illetve a Debreceni Egyetem Főépületében, ahol Bartha Elek rektorhelyettes prezentációban mutatta be a Debreceni Egyetemet. Kiemelve, hogy az országban itt működik a legtöbb – 23 – doktori iskola, és itt a legmagasabb – 15 százalék, 4500 fő – a külföldi diákok aránya. Bosznia-Hercegovinából öt hallgató tanul jelenleg az intézményben.

Pasity-Juhász Éva, a Szarajevói Egyetem állatorvosi karának előadója elmondta: az 1948-ban alapított intézmény 25 karán mintegy 30 ezer diák tanul. Az egyetem legelső kara a mezőgazdasági volt, ezért tartják fontosnak a terület fejlesztését a Debreceni Egyetem szakembereinek segítségével. Hozzátette azt is, hogy példaértékűnek ítélik, ahogyan a cívisvárosi intézmény ötvözi a feldolgozóipart és a tudományt.