A „predátor” folyóiratok veszélyei

Egyetem

A tudományos publikációk közzétételének lehetőségeiről és buktatóiról is szó volt az Open Access Hét keretében a Debreceni Egyetemen.

A Debreceni Egyetem szenátusa idén tavasszal fogadta el az intézmény publikációs szabályzatát, ami tisztázza a jogi hátteret, hiteles nyilvántartást kínál a kutatóknak és támogatja a publikációk nyílt hozzáférését. Az Open Access Hét keretében hétfőn workshopon adtak tájékoztatást az Egyetemi és Nemzeti Könyvtár munkatársai a tudományos szakirodalom nyílt hozzáférésének előnyeiről, illetve arról, hogy a kutatóknak a megjelenést követő 30 napon belül fel kell tölteniük publikációjukat az iDEa Tudóstérbe.

– A tudoster.idea.unideb.hu oldal tartalmazza az egyetem kutatóinak adatbázisát, rá lehet keresni publikációkra, pályázatokra. Ma már a 40 000-et is meghaladja az ide feltöltött tételek száma, ezek közül mintegy 3000 szabad hozzáférésű, azaz open access – ismertette Novák Ildikó, a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtárának munkatársa.

A tudományos publikációk szabad közzétételének buktatói is lehetnek, ha a kutató nem ismeri kellően az adatkezelés hazai és nemzetközi követelményrendszerét – erre is felhívták a figyelmet a rendezvényen a könyvtárosok. A 2000-es évek elején jelentek meg az úgynevezett „predátor” folyóiratok, melyek rendszerint emailekben keresik meg a kutatókat.

– Általában megtévesztően általános kiadói névvel jelentkeznek, kiemelik, hogy minden tudományterületet lefed a folyóirat, a lektorálási procedúra pedig náluk mindössze két-három nap, szemben a hiteles, legális tudományos folyóiratoknál vagy kiadóknál megszokott fél vagy akár egy évvel szemben – hívta fel a figyelmet Paragh Judit, a könyvtár munkatársa.

A tapasztalatok szerint legtöbbször PhD-hallgatók esnek áldozatul „predátor” folyóiratoknak. Hogy ez elkerülhető legyen, mindenképpen érdemes használni az úgynevezett Beall-listát, ami 2010 óta minden évben összesíti a megtévesztő, tudományos publikációkkal visszaélő folyóiratokat, kiadókat.

Ma már a nyitott tudomány égisze alatt nem csak a publikációk, hanem a kutatási eredmények tárolására, közzétételére is lehetőség van.

– A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára most azon dolgozik, hogy felmérje az intézmény kutatóinak ilyen irányú igényeit, majd kiépítse az ehhez igazodó infrastruktúrát és kidolgozza az adattárolás, illetve az archiválás szabályzatát – közölte Görögh Edit, a könyvtár munkatársa.

Az Open Access Hét keretében október 29-én újabb workshopot tartanak majd a Debreceni Egyetemen.