Külső gumik a kerékpáron – méretek bringatípusok szerint

Sport

Bizonyos kerékpáros alkatrészek elég nagy igénybevételnek vannak kitéve, ezért kiválasztásuk során ügyelnünk kell arra, hogy csak minőségi darabok mellett döntsünk. Ez tulajdonképpen igaz a külső gumira is. Miért? Mert érintkezik nagyjából mindennel, ami az útjába kerül, kővel, kátyúval és még sorolhatnánk.

Láthatod, hogy rendesen megsínylik az erős fékezéseket, éppen ezért sokszor a bringás fogyóeszköz kategóriába sorolható. Amennyiben viszont jól választunk, úgy biztosan hosszú távon velünk lesz majd. Tudj meg többet a méretekről és a kiválasztási szempontokról!

Segítség! – Már megint összezavart az a fránya méretezés!

A kerékpárméret meghatározásánál a kiindulópont mindig a felni mérete lesz. Amennyiben ez a kettő elüt egymástól, akkor bizony eltoltuk a méretezést. Szerencsére a peremátmérővel lehet kalkulálni, ez az a mérőszám, amely a felni méretéből adódik.

Fontos adat még nekünk a gumi szélessége is. Általában erről már a kerékpár típusa is árulkodik, mivel a különböző bringák esetében a gumi a szélessége is változhat. Azonban nem árt vigyázni, ugyanis a szélesség csak egyfajta közelítő érték! Például, ha egy szélesebb felnire helyezzük a gumit, akkor annak a szélessége is megnövekedhet! Hasonló a szituáció, amennyiben 1-2 barral többet fújunk bele. 

A méreteket általában megtalálod a külső gumiabroncsköpeny oldalán.

Gumitípusok és -méretek

Az országúti kerékpárokhoz a 23, 25, de a tárcsafékek megjelenésének köszönhetően már a 28 mm-es gumik is ideálisak. Régebben sem a váz, sem a fékkialakítás miatt sem volt szükség 23-asnál nagyobb darabokra. Ma már azonban a pontos úttartás és a komfortérzet növelése a vastagabb gumikkal felszerelt bringákat is életre hívták. 

A mountain bike és a túra bringák esetében a gumi szélességét többnyire collban adják meg. 

A trekking bicajokon ballonos és kisebb mintázattal ellátott gumiköpeny látható. Az MTB esetében már a hangsúly átkerül a mintázatra. Az apró mintázatú darabok esetén lényeges, hogy jó gördülést és pontosabb irányíthatóságot tegyenek lehetővé. A ritkás és masszív mintázat már az olyan nehezített terepeken is megállja a helyét, mint amilyen a köves, sziklás domborzat is. Végül, az extrém magas mintázatú gumik általában a vesenyzők körében hasznosíthatók leginkább. 

Minden a márka?

Sokszor halljuk azt, hogy “nem minden a márka”, de az az igazság, hogy a bringás alkatrészek esetében igenis fontos, hiszen így garantálható a minőség. A MaxBike külső gumi kínálatában eltérő méretű, mintájú és persze márkájú darabokkal találkozhatsz!

Az 50 EPI szövetsűrűségű Schwalbe Winter Active HS396 például belépőmodellnek tekinthető, amely a csúszós felületektől sem riad vissza. 

A Schwalbe Magic Mary Evolution HS447 már egy magasabb kategória tagja, amely bármilyen pályán boldogul, köszönhetően maximális fékezési és kanyarodási tapadásának.