A válás után új családok születnek

Ország

Sajnos sokszor adódik olyan helyzet, amikor a legjobb döntés a család minden tagja számára, ha a férj és feleség elválnak. De mi következik aztán? 

A különélés, a válás vagy az új párkapcsolat, illetve házasság nyomán rengeteg dolog megváltozik az érintett felek számára, nem csupán érzelmileg, hanem gyakorlati szempontból is. A gyermek szempontjából például megváltozik, hogy mikor melyik szülője milyen formában érhető el a számára, s gyakran egyik szülőjével több, míg a másikkal jelentősen kevesebb időt tud együtt tölteni a válás után.

A felügyelet kérdése

A megosztott felügyeletet választó szülőknek nagyon fontos kialakítani a gyermekük számára azt, hogy mindkét otthonban valóban otthon érezhesse magát, hogy mind a két élete komfortos és szerethető legyen számára. Attól függetlenül, hogy a szüleinek új párja és családja lesz-e, kell, hogy legyen egy kis saját zugja, ahova elvonulhat és amit magáénak érezhet. 

Ha pedig az egyik szülőnél kerül elhelyezésre a gyermek, akkor nagyon fontos, hogy a másik szülővel is megőrizhesse a kapcsolatát, és megbízható, a gyermek számára is követhető, stabil kapcsolattartás valósulhasson meg. A gyermekétől külön élő szülőre pedig egy teljesen új életforma kialakítása is feladatként hárul.

Nincsenek receptek arra nézve, hogy melyik családnál melyik megoldás fog működni, mindenkinek meg kell találnia a saját útját, mindig szem előtt tartva, hogy a gyermeknek mindkét szülőjére szüksége van.

Amikor az elvált feleknek új családja lesz

Az elvált szülők természetesen továbbra is vágyni fognak egy párkapcsolatra, s ha sikerül feldolgozniuk érzelmileg a válásukat, elengedniük a sérelmeiket, akkor erre minden lehetőségük adott. Azzal azonban előre érdemes számot vetni, hogy az új helyzet összecsiszolódást kíván majd minden egyes résztvevőtől. 

A mozaikcsaládoknak nem egyszerű a dolguk. A párjuk gyermekével vagy gyermekeikkel ugyanúgy ki kell alakítaniuk a kapcsolatukat, ahogyan azt a párjukkal teszik, s ez a feladat egyáltalán nem könnyű. 

A nehéz helyzetben, már a váláskor érdemes szakértő segítséget kérni ahhoz, hogy boldog, új életet tudjanak kialakítani. A válás krízis, amely nehézsége mellett egyben fejlődést, tanulást és új lehetőségeket is magával hoz. Ha ezek megfelelően vannak feldolgozva, akkor egy új párkapcsolatnak akár a siker nagyobb reményével lesz lehetősége belevágni. Ugyanakkor a pár gyermekével való pozitív, szeretetteljes viszony kialakítása is rengeteg energiát és időt fog igényelni.

Türelemre is szükség lesz, hiszen a szeretet nem magától jön, ahhoz időre, közös élményekre, a másik megismerésére is szükség van. Nem lehet ugyanakkor ez egy egyoldalú küzdelem, hanem egy kölcsönös alkalmazkodási folyamat, amelynek a végére boldog új család születhet. 

Természetesen, ha az új pár mindkét tagjának van gyermeke vagy gyermekei, akkor a helyzet még bonyolultabb, de korántsem reménytelen. Itt az ideje leszámolni a gonosz csúf mostohákkal és megmutatni, hogy napjainkban szabad és lehet mozaikcsaládként is boldogan és szeretetben élni.