Felmentették a férfi karddöntő bírópárosát

Sport

Felmentették a munkavégzés alól a budapesti vívó-világbajnokság utolsó két napjára a bírópárost, amelyik vasárnap közreműködött a Magyarország-Koreai Köztársaság férfi karddöntőben.

A magyar szövetség honlapja emlékeztetett rá, hogy a férfi kardcsapatok fináléjában az egyébként tapasztalt szenegáli Papa Touré és olasz Luigi Martilotti sokat hibázott. A hunfencing.hu azt írta: bár a magyar versenyzők nem erre fogták egytusos vereségüket és a “belső berkekben” senki sem kiáltott csalást, Emmanuel Kaciadakisz, a nemzetközi szövetség (FIE) görög főtitkára – aki korábban versenybíró volt, majd évekig vezette a bírói bizottságot – még aznap este egyeztetett a bírói testület tagjaival, illetve telefonon tájékoztatta Aliser Uszmanov elnököt.

A hunfencing.hu szerint a sportágban szokatlanul szigorú ítélet született, az olasz és a szenegáli bírót gyakorlatilag hazaküldték.

Kedden megérkezett a főtitkár hivatalos állásfoglalása is, amelyben megerősítette a két bíró munkavégzés alóli felmentését, mivel “teljesítményük elfogadhatatlan volt a FIE számára”.

“Egy ilyen látványos világbajnokságon mint a budapesti, a mi kötelességünk és felelősségünk, hogy őrködjünk a szövetségünk imázsán és a sport integritásán” – írta a főtitkár, hozzátéve ugyanakkor, hogy csalásról vagy részrehajlásról nem volt szó.