Börtön

Őrizetben a debreceni férfi, aki fegyvert fogott a rendőrökre

Rendőrség

A Debreceni Járásbíróság 2020. április 27-én egy hónapra elrendelte annak a 30 éves férfinak a letartóztatását, akit fegyveresen elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntettével gyanúsít a Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség.

A rendőrök 2020. április 24-én 16 óra 40 perc körül megjelentek egy debreceni háznál, mert onnan bejelentés érkezett arról, hogy egy ittas férfi agresszívan viselkedik. A rendőrök a helyszínen felvették a kapcsolatot a gyanúsított édesapjával, aki a bejelentést tette. Ezt követően felszólították a házban tartózkodó fiát, hogy jöjjön ki. Az ajtóban megjelenő gyanúsított ekkor kikiabált a rendőröknek, majd visszament a házba, magához vett egy gáz-riasztó fegyvert, amivel kiment az udvarra és azt a rendőrökre fogta, közben hangosan ordított. A gáz-riasztó fegyvert a gyanúsított többszöri felszólítás ellenére sem tette le, helyette a fedezékbe hátráló rendőrök felé indult, ekkor az egyenruhások maroklőfegyvereiket tűzkész állapotba helyezték és felkészültek a lövésre.

Lövöldözött és fegyverrel támadt a rendőrökre egy részeg debreceni

Ekkor a férfi apja közbeavatkozott, hirtelen a fia mögé lépett és kiütötte a kezéből a gáz-riasztó fegyvert. Ekkor a két rendőr a támadóval szemben testi kényszert alkalmazott, azonban a gyanúsított ellenállt és megpróbálta visszaszerezni a fegyvert. Ezt a járőrök megakadályozták, majd megbilincselték a férfit.

A bíróság álláspontja szerint megalapozottan tartani lehet attól, hogy a gyanúsított – a büntetés lehetséges nagyságára tekintettel – megszökne, elrejtőzne, szabadlábon hagyása vagy enyhébb kényszerintézkedés alkalmazása esetén a nyomozást folytató ügyészséggel nem működne együtt.

A nyomozási bíró indoklásában azt is elmondta, hogy bár a férfi büntetlen előéletű, azonban személyi körülményei rendezetlenek, a rendőri intézkedésnek nagy erővel és kitartó szándékkal ellenállt, továbbá a veszélyhelyzet idején a szabályok betartása és a rendőrök védelme is különösen fontos.

A bíróság végzése nem végleges, ellene a gyanúsított és védője fellebbezett.