Orbán Viktor és Szijjártó Péter a Türk Befektetési Alap elnökével tárgyalt

Ország

 Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban fogadta Bagdad Amrejevet, a Türk Befektetési Alap elnökét – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke pénteken.

A befektetési alap lesz a Türk Államok Szervezetének legfontosabb közös pénzügyi intézménye, melynek célja a tagállamok – Azerbajdzsán, Üzbegisztán, Kazahsztán, Törökország, Kirgizisztán és megfigyelőként Türkmenisztán és Magyarország – gazdasági potenciáljának mobilizálása, a kereskedelmi és gazdasági együttműködés erősítése közös projektek, befektetések megvalósításával. A sajtófőnök elmondta: a türk államok befektetési alapja 350 millió dolláros alaptőkével indul, és a kis- és középvállalkozások projektjeit kívánja elsősorban támogatni.

A megbeszélésen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is részt vett, aki szerint Magyarország számára hatalmas lehetőséget jelent a Türk Befektetési Alap.

Magyarország számára hatalmas lehetőséget jelent a Türk Befektetési Alap, ez nagyban hozzájárulhat a résztvevő országok közötti gazdasági és kereskedelmi együttműködés erősítéséhez, új beruházásokat indukálhat – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

A tárcavezető a Türk Befektetési Alap elnökével, Baghdad Amreyevvel közös sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy az elmúlt időszakban megnőtt Közép-Ázsia jelentősége, egyebek mellett az európai energiaválság miatt, ugyanis itt jelentős energiaforrások találhatók, de a térség egyébként is komoly növekedési potenciállal rendelkezik.

“Magyarország már eddig is sokat profitált az együttműködésből, az elmúlt időszak eseményei ráadásul azt mutatták, hogy a nemzetközi politikában a szűklátókörűség sok elvesztegetett lehetőséggel jár” – emelte ki.

Úgy vélekedett, hogy hazánk óriási lehetőségek előtt áll a Türk Befektetési Alap létrehozásával, miután az utóbbi tíz évben már két és félszeresére, mintegy 4,5 milliárd dollárra nőtt a kereskedelmi forgalom a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) tagállamaival.

“Úgy gondoljuk, hogy ez a befektetési alap hozzá fog járulni a TÁSZ-hoz tartozó országok gazdasági potenciáljának jobb kihasználásához, a kereskedelmi és gazdasági együttműködés erősítéséhez, illetve újabb beruházások létrehozását teszi majd lehetővé” – mondta.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a kormány nagy erőkkel dolgozik a beruházások ösztönzésén, hiszen ez a módja a munkahelyteremtésnek, a teljes foglalkoztatás fenntartásának és az Európára leselkedő recessziós veszély elkerülésének.

Aláhúzta: a magyar gazdasági válságkezelési modell lényege, hogy megduplázott erővel kell ösztönözni a beruházásokat, amikor a világgazdaság rossz állapotba kerül vagy rossz irányba halad. “Ebben az esetben a beruházásokkal nem pusztán át lehet hidalni a nehézségeket, hanem erőt lehet nyerni a gazdaság újraindulásakor kialakuló versenyben” – szögezte le.

Erre bizonyítékként említette, hogy a világgazdaság tavalyi “fekete évében” Magyarországon megdőlt a beruházások, az exportteljesítmény és a foglalkoztatás rekordja is.

A miniszter jó hírnek nevezte, hogy mára Magyarország nagykövetséget nyitott minden türk államban, és a szervezet országai közül utolsóként Üzbegisztán is bejelentette, hogy diplomáciai képviseletet hoz létre Budapesten.

Üdvözölte, hogy Budapesten jött létre a TÁSZ európai képviselete és aszálymegelőzési intézete. Szavai szerint utóbbi lehetőséget ad a magyar vízügyi technológiák exportjára a vízhiánnyal küzdő közép-ázsiai országok számára. Illetve emlékeztetett, hogy bár nagy viták zajlottak a kormány keleti nyitási stratégiájáról, az sikeresnek bizonyult.

“Sok bírálat hangzott el akkor ezzel kapcsolatban. Sokan nagyképű lesajnálással vették tudomásul azt, hogy Magyarország két lábon kíván állni. Aztán persze később fordult a kocka, hiszen eljött az a pont, amikor a keleti vállalatok pénzügyi, technológiai szempontból is beérték a nyugati versenytársaikat” – mondta.

Szijjártó Péter végül átadta Baghdad Amreyevnek a Magyar Érdemrend középkeresztjét a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) főtitkáraként végzett munkájának elismeréseként.

(MTI)

Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) Bagdad Amrejevvel, a Türk Befektetési Alap elnökével (b) tárgyal a Karmelita kolostorban 2023. január 27-én. Középen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán