Hírközlési Hatóság

Együttműködik a Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége és az NMHH

Ország

Együttműködésre lépett a Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, elsősorban szakmai és tudományos rendezvények szervezése érdekében – közölte a médiahatóság pénteken az MTI-vel.

Együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége (Makúsz) és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). A két szervezet közös célja a média területén a tájékoztatás kultúrájának fejlesztése, az egyetemes emberi értékek felmutatása, valamint a magyar nemzeti érdekek érvényesítése – írták a közleményben.

Hangsúlyozták, hogy a Makúsz és az NMHH egyaránt kiemelt feladatai között tartja számon a média nyelvének ápolását és a médiafogyasztói tudatosság növelését. E közös célokon alapul a két szervezet hosszú távú együttműködési programja, amelynek keretében tanulmányi napokat, tudományos szimpóziumokat szerveznek elsősorban a média műfajairól, platformjairól, nyelvéről, társadalmi szerepéről, illetve annak változásairól.

“A médiakultúra fejlesztése és a médiafogyasztói tudatosság növelése a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság olyan célkitűzései közé tartozik, amelyeket a Magyar Katolikus Újságírók Szövetségével összefogva, a két szervezet elkötelezettségére és kompetenciáira építve együtt hatékonyabban elérhetünk” – mondta Szabó László Zsolt, az NMHH médiapiaci együttműködési és kutatási igazgatója.

Hozzátették, a Makúsznak több mint 650 tagja van, zömmel a katolikus sajtó munkatársai vagy a világi sajtóban munkálkodók, köztük hozzávetőleg félszáz határon túli újságíró.

A szövetség tagjai elhivatottak abban, hogy a szakmai szempontok érvényesítése mellett felvállalják a keresztény értékek és az ezekből fakadó etikai normák képviseletét is, felekezeti hovatartozás nélkül – jelentették ki.

“A Makúsz együttműködik a hazai szakmai szervezetekkel és a külhoni újságíró szövetségekkel, tagjai rendszeresen vesznek részt más szakmai szervezetek sajtóvitáin, a közös etikai tevékenységben és közös rendezvényeken, a nyelvművelő munkában” – mondta Szikora József, a Makúsz elnöke.

Szabó László Zsolt és Szikora József megerősítette, hogy az együttműködés kiemelt célja, hogy a nyelvi, műfaji igényesség nagyobb súllyal legyen jelen, a viták pedig színvonalasan, választékosan jelenjenek meg a magyar médiában – áll az NMHH közleményében.