Megelőző egészségügyi felkészítés a KFOR Harcászat Tartalék Zászlóaljnál

Ország

Segédápolói ismeretekkel bővítik a harctéri életmentő katonák képességeit a magyar katonákból álló KFOR Harcászati Tartalék Zászlóaljnál. A felkészítés fő célja az, hogy azok, akik korábban már elsajátították a taktikai sérültellátást, olyan plusz ismereteket kapjanak, amelyeknek birtokában szükség esetén támogatni tudják az egészségügyi szolgálat munkáját.

Koszovóban is megjelent a számos Európai országot is sújtó koronavírus járvány, ezért – annak terjedésének megakadályozására – a KFOR erők is felkészültek és eleget téve az egészségügyi világszervezet előírásainak és ajánlásainak, magasabb szintű higiéniai intézkedéseket vezetettek be.

A KFOR továbbra is végrehajtja a napi műveleteket, miközben különböző intézkedéseket vezet be annak érdekében, hogy lehetőség szerint csökkentse a vírus terjedését. A KFOR katonái a KFOR ENSZ-mandátumának megfelelően folytatják járőr- és megfigyelési tevékenységeiket Koszovóban, támogatva ezzel a koszovói biztonsági erőket annak érdekében, hogy minden koszovói lakos számára megteremtsék és fenntartsák a biztonságos környezetet.

A megelőző intézkedések mellett a feladatok és a kiképzések tovább folytatódnak a magyar katonákból álló KFOR Harcászati Tartalék Zászlóaljnál is. A magyar kontingens közel száz katonája rendelkezik harctéri életmentő képesítéssel (CLS-Combat Lifesaver), akik a járványügyi helyzetre tekintettel vesznek részt a felkészítésen. Olyan ismereteket szereznek és olyan – a betegápolás során alkalmazott – egészségügyi eljárásrendekkel ismerkednek meg, amelyekkel az eddigi felkészítéseik során nem találkoztak. A felkészítés alapvetően arra fókuszál, hogy abban az esetben, amikor megnövekedett beteglétszámnál és különböző súlyosságú állapotú betegek jelennek meg, a katonák képesek legyenek az egészségügyi szakszemélyzet munkáját támogatni. Alapvető járványügyi tevékenységeket sajátítanak el, úgy, mint a beteg környezetének fertőtlenítése és a védőeszközök megfelelő használata. Megtanulják a vérnyomásmérést, pulzusellenőrzést, testhőmérséklet-mérést és a fizikális lázcsillapítás lehetőségeit. Különböző speciális eszközök (pulzoxyméter, oxigénmaszk és –palack, vérnyomásmérő, monitor, defibrillátor) megismerése is részét képezi a felkészítésnek, amelyek használatára sor kerülhet egy beteg kezelése, ellátása és állapotának ellenőrzése során. Mindezek mellett a kritikus állapotú betegek mozgatásával is megismerkedtek. Cél, hogy a felkészítés során elsajátítottakat a katonák önállóan tudják használni és mindezek mellett, megtanulják a kapott értékeket dokumentálni is.

„Rendkívül hasznos a felkészítés, hiszen a katonák olyan betegellátási elemekkel ismerkednek meg, amelyekre az általános egészségügyi felkészítéseken nincs lehetőségük. Az eszközök használatán túl speciális ismereteket is elsajátítanak a katonák, amelyek alkalmazásával nem csak egy kialakult járványhelyzet esetén, hanem bármikor jövőben segíteni tudnak társaiknak”– hangsúlyozta dr. Ézsiás Máté hadnagy, az MH KFOR Kontingens Egészségügyi Központ parancsnoka.

– Sárkány Beáta hadnagy –