Kiss Gergely Máté, a Csokonai Színház színésze

Dél-Korea egyik legfontosabb szerzőjétől olvas fel Kiss Gergely Máté, a Csokonai Színház színésze Debrecenben

Kultúra

Dél-Korea egyik legagyobb hatású írója is bemutatkozik az idei Irodalom Éjszakáján Debrecenben. Kiss Gergely Máté, a Csokonai Színház színésze péntek este hét órától negyedórás blokkokban olvassa fel Ri Cshongdzsun novelláját a Karakter 1517 Könyvesbolt és Kávézó teraszán. Huszonhét ország szerzőitől tartanak maratoni felolvasást június 15-17. között zajló Irodalom Éjszakáján Debrecen különböző pontjain. Idén először izlandi felolvasással is gazdagodik a program, az ázsiai irodalomból pedig dél-koreai és japán szövegek színesítik az esményt.

A három este folyamán a Csokonai Színház színészei olvassák fel a rekordszámú résztvevő ország szerzőitől választott műrészleteket, amelyek a „Lábnyomok” tematikus vezérfonalhoz kapcsolódnak. Az 1939-es születésű Ri Cshongdzsunt hazájában az egyik legjelentősebb íróként tartják számon, aki nagy hatással volt a modern koreai irodalomra és filmművészetre. Többek között az ő regényéből készült Im Gvonthek (Im Kwon-taek) phanszoriénekesekről szóló 1993-asfilmje, amely több szempontból fordulópontot jelentett a koreai mozi történetében, egy másik szövege pedig I Cshangdong (Lee Chang-dong) 2007-es nemzetközileg is elismert Rejtett napfény című filmjének alapjául szolgált.

Ri Cshongdzsun német irodalmat tanult a Szöuli Egyetemen, első novelláját 1965-ben publikálta. Írásai a politikai, egzisztenciális és metafizikai kérdések széles skáláját ölelik fel. Fő témája az elidegenedés, az elnyomásban vergődő értelmiségi lét. Négy évtized alatt tizenhárom regényt és több mint száz novellát írt. 2008-ban hunyt el tüdőrákban [1]. Viszonylag sok művét fordították le idegen nyelvekre, de magyarul eddig csak A maszk álma, Szabó Orsolya fordításában, valamint a Havas út Kiss Marcell fordításában a Nagyvilág folyóirat 2015 augusztusi számában. Az idei irodalmi fesztiválon ez utóbbi, 1977-ben megjelent novellát hallhatja a közönség.

A programokon történő részvétel ingyenes. Az eseménysorozat Debrecen Város Önkormányzata és a Deutsches Kulturforum támogatásával és 27 ország kulturális intézetével vagy nagykövetségével valósul meg. Az első Irodalom Éjszakájára 2006-ban Prágában került sor, Magyarországon a budapesti Cseh Centrum kezdeményezte a meghonosítását, és 2016-tól minden évben megrendezésre kerül. Az Irodalom Éjszakája kezdetben egynapos volt, 2020-ban bővül 3 estés programmá. 2019 óta Budapest mellett Debrecen is helyet ad a különleges hangulatú felolvasásoknak.