Csokonai születésnapján jelenti be hivatalosan pályázati szándékát Debrecen az Európa Kulturális Fővárosa 2023 cím elnyerésére

Kultúra

Debrecen város szülöttének, az európai és magyar líratörténet kiemelkedő alakjának, Csokonai Vitéz Mihály születésének 244. évfordulóján Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata jelenti be az érdeklődő közvéleménynek, hogy pályázatot kíván benyújtani a „Magyarország 2023 – Az Európa Kulturális Fővárosa” felhívásra. Ezen szándékáról Debrecen önkormányzata hivatalos levélben értesítette az Emberi Erőforrások Minisztériumát is.

Meggyőződésünk, hogy a kultúra eszközeivel hatékonyan járulhatunk hozzá a társadalmi innovációhoz és a gazdaságfejlesztéshez. Ennek szellemében fogalmazódott meg a város kulturális stratégiája, amelyet a vele összhangban álló pályázat katalizátorként nemzetközi szintre emel.

Mindezeken túl a város – történelmi, földrajzi és gazdasági okokból eredő –, határokon átívelő regionális felelősségvállalását a kultúrán keresztül kívánja tovább erősíteni. Debrecen a pályázati program keretében fel kívánja vállalni a helyi, a regionális és a nemzeti értékeink bemutatását, és ezzel együtt aktuális európai kérdésekről kezdeményez felelősségteljes párbeszédet.

A fentiekben leírtak megvalósítása érdekében határidőig, azaz 2017. december 20-ig Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata benyújtja pályázatát az „Európa Kulturális Fővárosa 2023” cím elnyerésére meghirdetett nemes versengésre.