A Hajdúság lesz az idei budavári könyvünnep vendége

Kultúra

A Hajdúság lesz idén a vendége a budavári könyvünnepnek, amely színes kulturális programkínálattal várja a közönséget péntektől vasárnapig.

A Budavári Önkormányzat 14. alkalommal rendezi meg a Magyar Nyelv és Könyv Ünnepét a Szentháromság téren, ahol a kisebb könyvműhelyek bemutatkozása mellett ingyenes kiállítások, gyerekprogramok, koncertek és gasztronómiai élmények várják a látogatókat – mondta el Nagy Gábor Tamás, az I. kerület polgármestere a rendezvény helyszínén tartott szerdai sajtótájékoztatón.

Mint hozzátette, a könyvünnepre minden évben meghívást kap egy határon túli vagy magyarországi tájegység. Idén Buda visszafoglalásának 330. évfordulója alkalmából a Hajdúság lesz a meghívott vendég, hiszen a hajdúk jelentős szerepet játszottak a törökök kiűzésében. A vendégség keretében kiállítás nyílik a Magyarság Házában a Hajdúsági Nemzetközi Művésztelep festményeiből, valamint több táncházi programot, koncertet és hagyományőrző műsort is tartanak a hétvégén.

Nagy Gábor Tamás kiemelte, hogy a rendezvényen kicsi, de jelentős kultúrmissziót végző könyvkiadóknak nyújtanak lehetőséget a bemutatkozásra, így a hétvégén a Muravidéki Baráti Kör Kulturális Egyesület, a Hungarovox Kiadó, a Vinczemill Kft., a Logod Bt., a CzSimon Kiadó, a Csodaceruza, a Fríg Kiadó, a Rubicon Kiadó, a Magyar Napló, a Széphalom Könyvműhely, a Gemma Kiadó, az Etalon Kiadó, az IAT Kiadó, az Éghajlat Kiadó és a Püski Kiadó legfrissebb újdonságait mutatják be a könyvünnep közönségének.

A program pénteken délután az 1686-os emlékparkból induló felvonulással kezdődik, amely a Bécsi kapu tér, az Anjou bástya, a Kapisztrán tér, a Fortuna utca és a Hess András tér érintésével a Szentháromság térre érkezik. XI. Ince pápa szobrát Semlyén Zsolt miniszterelnök-helyettes koszorúzza meg, a Hess András téren pedig felavatják az első magyarországi nyomtatott könyv készítőjének emléktábláját. Ezt követően a Bocskai Néptáncegyüttes és Berecz András mesemondó lép fel.

A nap folyamán bemutatkozik a Magyar Kultúra Kiadó, átadják a Budavári emlékérmet, de az érdeklődők láthatják a Hollóének Hungarica, a Szeredás Népzenei Együttes, valamint Berki Péter és zenekara műsorát is.

Szombaton és vasárnap délelőtt Hogy éltetek ti? címmel irodalomtörténeti sétára várják az érdeklődőket. A szombati programban szerepel Berg Judit Rumini és a négy jogar című könyvének bábszínházi adaptációja, Papp-Für János költő gyerekeknek szóló interaktív zenés műsora és Harcsa Veronika koncertje is.

Szombat délután adják át a Tóth Árpád Műfordítói Díjat, amelyet idén az 1956-ban az Egyesült Államokba emigrált Paul Sohar (Sohár Pál) költő-műfordítónak ítélt oda az I. kerületi képviselő-testület. A 2011-ben alapított díjjal azoknak a munkáját ismerik el, akik műfordítói tevékenységükkel gazdagítják a magyar kultúrát, illetve hozzájárulnak ahhoz, hogy külföldön is megismerjék azt.

Vasárnap Lázár Ervin és Gyurkovics Tibor emléke előtt tisztelgő műsort tartanak a színpadon, a Márai szalonban Szigethy Gábor író és irodalomtörténész beszélget Pápai Erika és Trokán Péter színművészekkel, valamint a 110 éve született Borsos Miklós szobrászról is megemlékeznek. A napot a Tolcsvay Trio koncertje zárja.

A könyvünnep ideje alatt és annak karszalagjával számos kiállítás ingyenesen lesz látogatható a Várban és a Kiscelli Múzeumban is.