50 milliós EU-támogatásból épült meg Hosszúpályi bormúzeuma

Gasztro Helyi hírek

Megnyitotta kapuit és minden bor és borkészítés iránt érdeklődőt szeretettel vár a Hosszúpályi Bormúzeum.
A Tiszántúl első interaktív bormúzeuma Hosszúpályi egyik külterületi lakott helyén, az üdülőterületként is funkcionáló Olga-kertben jött létre. Ahogy neve is utal rá, a terület egykor kert, vagyis szőlőskert volt. Ezt a szőlőskertet a település legnagyobb birtokosai, az érmelléki bortermelést is felfejlesztő – Diószegen például vincellérképző iskolát alapító – Zichyk hozták létre a 19. század utolsó harmadában. Mivel ez a közel 28 hektáros szőlőtelep nem az első szőlőskertje volt Hosszúpályinak, ezért kezdetben Új szőlőnek hívták, majd később Olga-kertnek nevezték el. Ezzel 230 hektárra nőtt az a terület, melyet Hosszúpályiban szőlőtermesztéssel hasznosítottak.

A nagyüzemi termelés szükségessé tette a bortárolási kapacitás bővítését is, így az Olga-kertben megépült a hosszúpályiak által a „Tiszántúl legnagyobbjának” mondott, valóban tekintélyes alapterületű, 3000 hektoliter befogadására alkalmas, több mint 500 m2 alapterületű borospince. Ez a bormúzeumtól mintegy 100 méterre található, (jelenleg gombatermelő üzem működik benne) és jelenleg is zajlik a pince előtti présház helyreállítása.

A bormúzeum közvetlen környezetében, az Olga-kertben mintegy 150 éve van jelen a szőlő- és borkultúra, amely a 20. század első felében élte virágkorát, amikor a filoxéravész a hagyományos szőlőterületeket (így az Érmelléket is) kipusztította, s így megnövekedett a filoxérára immunis homoki szőlők és bor iránti kereslet. A szőlő- és borkultúrának egyébként 250-300 éves múltja van Hosszúpályiban, s további relevanciát jelent, hogy az Érmellék történelmi borvidéke Hosszúpályihoz nagyon közel, attól mintegy 20 km-re található.

A Hosszúpályi Bormúzeum a Tiszántúl első interaktív bormúzeuma, ahol kicsik és nagyok egyaránt jól érezhetik magukat az interaktív tárlatvezetésen. Játékos formában fedezhetik fel a szőlő útját az ültetéstől egészen az első csepp bor elkészültéig.

A bormúzeum és a környezetében létrejött infrastruktúra kiváló helyszín lehet családi rendezvények, céges csapatépítő tréningek lebonyolításához, hiszen a bormúzeum épületében található 30 fős konferencia terem, illetve a területen lévő 300m2-es fedett kemencés terasz is a vendégek kényelmét szolgálja.

A Hosszúpályi Bormúzeum sok egyéb szervezett programot is kínnál az év jelentős részében, melyekről a www.hosszupalyibormuzeum.hu weboldalon találnak bővebb és aktuális információkat az érdeklődők.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg. Az önkormányzat 50 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert. Jelen projekt forrását az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.