„Külső szemmel csak futkosásnak, kalapálásnak, cipelésnek tűnik”

Helyi hírek

Pedig nagyon nem erről van szó a TFA versenyen. Minden évben keresik az ország legsportosabb tűzoltóját, ezzel eg időben a környező országok tűzoltói is rajthoz állnak nyaranta. Június végén a magyar versenyzők mellett Csehországból, Németországból, Romániából, Szlovákiából, Lengyelországból is érkeztek Bükfürdőre tűzoltók. Hajdú-Bihar megyét idén Györösi Sándor Máté tű. őrmester képviselte, aki már rutinos versenyzőnek számít ebben a sportágban.

Békés megyéből érkezett, ott kétszer indult, majd átkerült a Hajdúszoboszlói Katasztrófavédelmi Őrsre, így már Hajdú-Bihar megyét erősíti az utóbbi két évben. Máté a tűzoltói hivatás, sportban pedig a TFA mellett kötelezte el magát, hiszen mint elmondta: „Külső szemmel csak futkosásnak, kalapálásnak, cipelésnek tűnik, valójában ez tükrözi legjobban a tűzoltók munkáját!” Fontos az erő, az állóképesség, a koncentráció és az akarat. A verseny fő nehézsége az akadályok közötti erő és idő megfelelő beosztása volt.

Az őrmester folyamatosan fejlődik, idén a legtöbb energiát a lépcsőfutásra és a vonszolásos gyakorlatokra fektette, amelynek meg is lett az eredménye, a feladatoknál ideje 20-25 másodpercet javult. Az élmezőnyből azonban lecsúszott, így a középmezőnyben végzett, mivel egy rossz taktikát követve, ereje elfogyott a véghajránál. A TFA nehézségét jól mutatja, hogy a százharminckilenc induló versenyzőből kilencvenhatan tudták befejezi a versenyt. Az őrmester már ki is elemezte az idei versenyt, fejben felépítette edzéstervét, így egy kis pihenés és persze tűzoltás után egy új taktikával, de a régi lelkesedéssel vág neki a felkészülésnek. Máté nem titkolt vágya, hogy a bajtársaival, egy erős csapattal a 2020-as TFA-HUNGARY-t meghódítsák.

Papp-Kunkli Nóra tűzoltó hadnagy