Laptop vagy számítógép: melyik fogyaszt kevesebbet?

Gazdaság

Aki otthon használja a számítógépet, annak praktikum szempontjából szinte mindegy, hordozható változatot vásárol-e. A manapság növekvő energiaárak miatt viszont érdemes utánanézni, melyik mennyit fogyaszt. Már létezik olyan eszköz, amely figyeli az energiafelhasználást. Ezt a konnektor és az eszköz közé kell kapcsolni. Ha azonban vásárlás előtt állsz, s nincs lehetőséged otthon méregetni, akkor segítünk, hogy melyik használ kevesebb áramot!

Áramhasználat PC esetén

Érdekesség, hogy nem az eszköz tápegysége, hanem a konfiguráció adja meg, mekkora mértékű lesz a felhasználás. Ez több tényezőtől is függ, például az videokártyáról, s a futtatott programoktól, játékoktól. Fontos emellett tudni, hogy a régebbi termékek többet esznek, hiszen kevésbé optimalizáltak. A képernyő is nagyon fontos tényező, Az asztali számítógépek külső képernyővel rendelkeznek, míg a laptopok beépítettek. Ez az asztali számítógép képernyője fogyasztja a legtöbbet. A legmodernebb LED változatok viszont takarékosak.

A laptop fogyasztása

A fenti tényezők, tehát például a videokártya, a játékok, valamint a képernyő, itt is szerepet játszanak. Ha viszont belegondolunk, a hordozható eszközöket mindig takarékosságra optimalizálják, hogy akkumulátoruk minél tovább kitartson. Logikus tehát, hogy a laptop kevesebb energiát fogyaszt az asztali változatnál. Számokban kifejezve körülbelül 40-80 Wattot, míg a PC akár kétszer ennyit is. Természetesen, ha nagyon idős termékről van szó, akkor a fogyasztás mindkét esetben jelentősen nőhet.

Fontos viszont tudni, hogy általánosságban a hordozható kütyük élettartama rövidebb, mint a PC-ké. Így kizárólag a fogyasztás nem feltétlenül indok a választásra.

Hogyan spórolhatunk?

Akármelyik opció mellett döntünk is, hasznos, ha követjük a takarékossági alapelveket. Az alábbiak működhetnek:

  • Amikor nem használjuk, kapcsoljuk ki!
  • Ha mégsem szeretnénk lekapcsolni, akkor készenléti, alvó vagy hibernált módba tegyük át!
  • Amikor elmegyünk otthonról, ne tartsuk áram alatt!
  • Voksoljunk a kisebb kijelző mellett, ha lehet!
  • Ha túlságosan elavult már, cseréljük le a gépet! Nem minden esetben megoldás egy új laptop akkumulátor webáruházból: egy új szériájú gép sokkal jobban optimalizált, ezáltal takarékosabb.

Összefoglalva: Mindenki számára nagy dilemma, hogy laptopot vagy PC-t vásároljon-e. Van, aki a munkája vagy az életvitele miatt csupán hordozható eszköz mellett dönthet. Másokat viszont kizárólag az energiatakarékosság érdekel. Ebből a szempontból a laptop a jó választás, viszont érdemes figyelembe venni a várható élettartamot is. (x)