Így használd a laptopodat, hogy kevesebbet fogyasszon!

Gazdaság

Az energiatakarékosság kimondottan előtérbe került az elmúlt években. Ennek okai egyrészt a fenntarthatóságra-, másrészt a rezsiköltség csökkentésére vonatkozó törekvések. Szerencsére a mai modern gépek már áramfogyasztás szempontjából is egyre jobban optimalizáltak. Emellett mi magunk is sokat tehetünk a spórolásért a használat során. Cikkünkben mutatunk néhány ötletet ezzel kapcsolatban.

Optimális hőmérséklet

Nem gondolnánk, hogy a nem megfelelő szellőzés is árt a pénztárcának. Ilyenkor ugyanis jobban melegszik a gép, s így pörögnek a ventilátorok. Érdemes kemény felületen használni, s kerülni a kanapét, az ágyat, a fotelt! Az ölünkben speciális laptoppárnára tehetjük, hogy szellőzzön.

A téli hideg sem tesz jót a fogyasztásnak. Szállítás után, s bekapcsolás előtt mindenképpen hagyjuk szobahőmérsékleten kicsit felmelegedni!

Beállítások

Nagyon egyszerű beállításokkal növelhetjük az üzemidőt, csökkentve az áramfelhasználást. A következőket tegyük meg:

  • Csökkentsük a fényerőt és a felbontást!
  • Aktiváljuk a sötét módot!
  • A billentyűzet háttérvilágítását csak szükség esetén kapcsoljuk be!
  • Amikor nem kellenek, kapcsoljuk ki a WiFit, valamint a Bluetooth-t!
  • A nem használt programokat zárjuk be!

Ezek a kis lépések együttesen nagy eredményekhez vezethetnek.

Használat

Egy átlagos laptop körülbelül 50-100 wattot eszik meg, de ezt a fenti tényezőkön túl a használat is nagyban befolyásolja a mennyiséget. A legnagyobb energiát igénylő műveletek a következők:

  • az operációs rendszer elindulása
  • a videokártya használata, például online játékok esetén
  • bizonyos szoftverek (pl. grafikai tervezőprogram)

Természetesen minden funkciót nem mellőzhetünk, hiszen akkor nem tudjuk élvezni a gép előnyeit. Viszont fontos tudnunk, hogy a nagyobb rezsiszámla oka akár bizonyos programok vagy játékok használatában is keresendő.

Pihenőidő

Amikor épp nincs szükség az eszközre, a kikapcsolás a legjobb megoldás (s ezzel együtt a töltőkábelt is távolítsuk el a konnektorból). Persze használhatjuk az alvó vagy hibernált módot is.

Ha új akkumulátort kell vásárolnunk, a megoldás mindenképpen eredeti laptop akkumulátor vásárlása Szolnokon, Budapesten, vagy más városban. Vigyázzunk a hamisítványokkal, mert akár a többi alkatrészt is károsíthatják.

Összefoglalva: A mai hordozható gépeket jól optimalizálják, így nem visznek el nagyon sok energiát. Vannak azonban olyan beállítások, amelyekkel hosszú távon sokat spórolhatunk, s az sem mindegy, milyen körülmények között használjuk az eszközt. (x)