A monetáris tanács ellenszavazat nélkül támogatta az alapkamat tartását

Gazdaság

A monetáris tanács tagjai ellenszavazat nélkül támogatták az alapkamat 0,90 százalékon tartását a legutóbbi, augusztus 21-i kamatdöntő ülésen – derült ki a szerdán közzétett rövidített jegyzőkönyvből.

A tanács tagjai szintén ellenszavazat nélkül döntöttek arról is, hogy az egynapos jegybanki fedezett hitel kamata és az egyhetes jegybanki fedezett hitel kamata 0,90 százalékon, az egynapos jegybanki betét kamata pedig mínusz 0,15 százalékon marad.

A monetáris tanács szerint az infláció az olajárváltozás átmeneti, inflációt emelő hatásainak kifutásával 2019 közepétől fenntartható szerkezetben eléri a 3 százalékos célt.
Újra megerősítették: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyetlen horgonya az infláció, és elsődleges célja az inflációs cél fenntartható elérése.

A monetáris tanács megítélése szerint az inflációs cél fenntartható eléréséhez az alapkamat, valamint a laza monetáris kondíciók fenntartása szükséges.

A rövidített jegyzőkönyvben kiemelték: középtávon az erősödő fogyasztás az inflációs alapfolyamatok fokozatos emelkedéséhez vezet. Ugyanakkor az árszínvonal növekedését a mérsékelt külső inflációs alapfolyamatok és a

historikusan alacsony szinten stabilizálódó inflációs várakozások mellett a monetáris tanács szerint a többlépcsős munkáltatóijárulék-mérséklés, illetve az idei évi áfakulcs-csökkentések is lassítják.

A jelenlegi volatilis nemzetközi környezet a monetáris tanács szerint változatlanul óvatosabb megközelítést igényel.

A grémium felidézte: az elmúlt időszakban a nemzetközi pénzügyi piaci hangulattal összefüggésben a hazai pénzpiacokon is emelkedett az eszközárak volatilitása.
A tanács tagjai részletesen megvitatták a törökországi pénzpiaci eseményeket és azok esetleges nemzetközi tovagyűrűző hatásait.

A várt inflációs pályák és az inflációs célkövető rendszerek sajátosságai miatt a piaci árazások a régiós jegybankok közötti eltérő monetáris politikai irányultság fennmaradását valószínűsítik – vetítették előre.

A jegybank szerint az irányadó kamatok legalább 2019 nyaráig változatlanok maradnak, így a monetáris politikai környezet az euróövezetben továbbra is laza maradhat.

A monetáris tanács a jelenlegi eszköztár alkalmazásával biztosítja az inflációs cél fenntartható eléréséhez szükséges laza monetáris kondíciók fennmaradását.

A jegybank azt is megerősítette, hogy mind a jelzáloglevél-vásárlásokat, mind a monetáris politikai célú kamatcsereeszközt programszerűen kívánják működtetni. A jelzáloglevél-vásárlásoknak köszönhetően csökkent a finanszírozási költség, ami ösztönzőleg hatott az elsődleges piaci kibocsátásokra, elősegítve ezáltal a fix kamatozású hitelek térnyerését is – tették hozzá.

A tanács fenntartja a három hónapos betétállomány 75 milliárd forintos mennyiségi korlátját – idézték fel azt is hozzátéve, hogy a tanács a 2018 harmadik negyedévére megcélzott átlagos kiszorítandó likviditás mértékét legalább 400-600 milliárd forintban határozta meg.
Emlékeztettek: a monetáris tanács júniusban a monetáris politikai kamatcsereeszköz 2018 első három negyedévében rendelkezésre álló keretösszegét 900 milliárd forintban határozta meg.

Az MNB szerint a magyar gazdaságot változatlanul stabil fundamentumok jellemzik. Dinamikus gazdasági növekedés mellett az ország külső adóssága jelentősen csökkent, finanszírozási képessége tartósan magas – olvasható a jegyzőkönyv kivonatában. Ebben arra is kitérnek: a fiskális folyamatok fenntarthatóak, a költségvetés hiánya alacsony, a GDP-arányos államadósság folyamatosan zsugorodik, a devizaadósság aránya jelentősen csökkent.

A jegyzőkönyvben újra megerősítették: a magyar gazdaság növekedése 2018-ban élénkül, majd az aktuális előrejelzés feltevései mellett 2019-től fokozatosan lassul.