A Teva lezárta az Allergan generikus üzletágának akvizícióját

Gazdaság

A Teva lezárta az Allergan generikus üzletágának (Actavis Generics) akvizícióját – jelentette be szerdán a Teva Pharmaceutical Industries Ltd és az Allergan (AGN) közös közleményben.

A tájékoztatás szerint a felvásárlás megerősíti a Teva stratégiáját, újabb lehetőségeket nyit a vállalat számára a generikus és innovatív készítmények területén. A Teva arra számít, hogy éves szinten mintegy 1,4 milliárd dollárnyi megtakarítást érhet el 2019 végére az akvizíció biztosította szinergiák, valamint a duplikációk megszűntetésének és a méretgazdaságosság kihasználásának eredményeként. Az ügylet részeként az Allergan 33,43 milliárd dollár összegben kapott készpénzt, valamint 100 millió Teva-részvényt.

Erez Vigodman a Teva vezérigazgatója az ügylet egy évvel ezelőtti bejelentésekor azt vetítette előre, hogy az egyesült vállalat 2016-ban 26 milliárd dollár forgalom mellett 9,5 milliárd dollár EBITDA (adó- és kamatfizetés, amortizációs és értékcsökkenés előtti) eredményre, valamint 6,5 milliárd dollár szabadon felhasználható cash-flowra számíthat.
A Teva elnök-vezérigazgatója a közleményben hangsúlyozza: a stratégiai jelentőségű felvásárlás két vezető generikus vállalatot hoz össze, ezzel kombinálják erősségeiket a kutatás-fejlesztés (K+F), a termékfejlesztés, a földrajzi jelenlét és a gyártás területén egyaránt

Az akvizíció eredményeként a Teva mintegy 338 FDA jóváhagyására váró törzskönyvi regisztrációval rendelkezik, és további 115, az amerikai hatósághoz elsőként benyújtott generikus készítménye vár befogadásra. A vállalat jövőbeni portfóliója Európában mintegy 5000 új termék bevezetését teheti lehetővé, a feltörekvő piacokon, Ázsiában, Afrikában, Latin Amerikában, Közép-Keleten és Oroszországban mintegy 600 készítmény jóváhagyása van folyamatban. Összességében a 2017-es évben a Teva 1500 generikus készítmény bevezetését tervezi globálisan – írják a közleményben.

Az Actavis Generics integrálásával a vállalat a világ legnagyobb, 1800 gyógyszert és összesen 16 000 készítményt tartalmazó “gyógyszerszekrényéhez” biztosít hozzáférést. Jelenleg 80 országban van jelen, ebből 40 gyógyszerpiacon az első háromban szerepel a gyártói toplistán.

Magyarországon a Teva vezető szerepet tölt be a betegek ellátásában a hazai gyártás és K+F tevékenysége mellett, Mika Kayhkö, a Teva magyarországi igazgatótanácsának elnöke a közleményben kiemelte: az akvizíció erősíti a vállalat hazai pozícióit, lehetővé teszi, hogy még szélesebb körű, kiváló minőségű és megfizethető árú terápiás megoldást tudjon biztosítani a betegek számára.

A Teva Pharmaceutical Industries Ltd a New York-i és tel-avivi tőzsdén jegyzett vezető globális gyógyszergyártó cég. A Teva 2015-es nettó árbevétele 19,7 milliárd dollár volt.

A Teva Magyarországon több mint 20 éves működése alatt mintegy 350 milliárd forintot ruházott be Magyarországon, Debrecenben, Gödöllőn és Sajóbábonyban lévő üzemeiben több mint 3000 embernek ad munkát.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.