Rövid visszatekintés a vodka történetére

Gasztro

Miféle folyamat vezetett egészen addig a fantasztikus italkülönlegességnek számító csodáig, amit ma vodka elnevezéssel szokás illetni? Kik készítettek először vodkát, illetve melyek a manapság legtöbbre taksált vodkatípusok?

Ezekkel a kérdésekkel foglalkozunk a bejegyzés keretei között, egyfajta történelmi visszatekintést eszközölve a vodka sztoriját illetően.

Mi az az aqua vitae, és mi köze van a ma olyannyira szeretett vodkához?

Magyarra fordítva az élet vizéről van szó, az oroszok és a lengyelek pedig gyakorlatilag a 16-17. század óta ezzel az elnevezéssel szokták illetni a vodkát. Ami az ital kezdeti sztoriját illeti, eleinte a burgonyából készített párlatokat volt szokás vodkának tekinteni.

Fontos, hogy a vodka eleinte gyógyítási célra volt használatos. Egyébként az orosz vodkát tradicionális jelleggel árpából készítik, míg más országokban olyan egyéb gabonafajták is alkalmazásra kerülnek ebből a célból, mint például a cirok, rozs, búza vagy a kukorica.

Ami a modern értelemben vett vodkát illeti, gyakorlatilag a 19. századra tehető a megalkotása, illetve a szélesebb körű elterjedése. Egyébként ebben a folyamatban a szeszfinomító oszlop gyakorlati alkalmazása, valamint a technológia folyamatos fejlődése is komoly szerepet játszott.

Gyakran említett érdekességek a vodka történetével kapcsolatban

Örök vitaforrásnak számít, hogy Oroszországban vagy pedig Lengyelországban készítettek-e első ízben vodkát. Amit tudunk, hogy a 8. századi Lengyelországban és a 9. századi Oroszországban is létezett a vodkára emlékeztető párlat. De talán jobb nem firtatni, hogy melyik területen sikerült elsőként megalkotni azt a nedűt, ami ténylegesen vodkának számított már.

Szintén érdekességként aposztrofálható, hogy eleinte a legtöbb vodkatípus burgonya felhasználásával készült. Aztán szép fokozatosan sikerült áttérni a gabonafélék felhasználására, egyúttal rendre még inkább kifinomult eljárások mentén dolgozva.

Napjaink legtöbbre becsült vodkakülönlegességei

Mindenképp a képzeletbeli legfelső polcra kívánkozik a szentpétervári eredetű Russian Standard Original Vodka, illetve a tündökletesen tiszta szibériai artézi víz és a rozspárlat egybeolvadásaként körülírható Beluga vodka.

Szintén Oroszországhoz köthető a Stolichnaya, mint a citrusos frissesség és az édeskés, fűszeres zamatok csodálatos elegye. Franciaországból a Grey Goose Original Vodka örvendezteti meg a lelkes vodkafanatikusokat, míg a finneknél a Finlandia jégkorszakból származó forrásvize jelent valódi kuriózumot.

Ami pedig a lengyel vodkagyártás remekbe szabott művét illeti, a Belvedere vodka egy négyszer desztillált, aranyrozsból elkészített csodaként aposztrofálható leginkább.