A koronavírus ismételt megjelenése: A Bizottság fokozott intézkedéseket vezet be a felkészültségi és reagálási kapacitás EU-szerte történő megerősítésére

Európa

Az Európai Bizottság ma további intézkedéseket vezet be a koronavírus terjedésének visszaszorítására, az életek megmentésére és a belső piac rezilienciájának megerősítésére. Konkrétan az intézkedések célja a vírus terjedésének és a válaszintézkedések hatékonyságának a jobb megértése, a célzott tesztelések fokozása, a kontaktkövetés javítása, az oltási kampányok jobb előkészítése, valamint az alapvető készletekhez, például az oltáshoz szükséges eszközökhöz való hozzáférés fenntartása az áruk egységes piacon való mozgásának biztosítása és a biztonságos utazás megkönnyítése mellett. Erre az európai vezetők október 29-i, a Covid19 elleni koordinációról szóló virtuális találkozója előtt kerül sor, az Európai Tanács október 15-i ülését követően. Bár a tagállamok felkészültebbek és összehangoltabbak, mint a világjárvány első hónapjaiban, a polgárok, a családok és a közösségek Európa-szerte továbbra is példátlan egészségügyi és jólléti kockázatnak vannak kitéve.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke így nyilatkozott: „A Covid19 okozta helyzet rendkívül súlyos, ezért fokoznunk kell uniós válaszlépéseinket. Ma további intézkedéseket vezetünk be a vírus elleni küzdelem terén; a gyorstesztekhez való fokozottabb hozzáféréstől az oltási kampányok előkészítésén át a biztonságos utazás megkönnyítéséig, amennyiben szükséges utazásról van szó. Arra kérem a tagállamokat, hogy a lehető legszorosabban működjenek együtt. A most megtett bátor lépésekkel emberéleteket tudunk menteni és egyúttal védjük az emberek megélhetését. Egyetlen tagállam sem lábalhat ki a világjárványból addig, amíg azt mindenki le nem küzdötte.”

Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos így fogalmazott: „A Covid19-fertőzések aránya Európa-szerte rendkívül riasztó mérteket ölt. Határozott és azonnali fellépésre van szükség ahhoz, hogy Európa emberéleteket menthessen meg és védhesse a polgárok megélhetését, enyhítse az egészségügyi rendszerekre nehezedő nyomást, és megfékezze a vírus terjedését. A következő hónapban ismertetni fogjuk első lépéseinket egy európai egészségügyi unió létrehozására. A tagállamoknak addig is javítaniuk kell az együttműködést és adatok egymás közötti megosztását. Uniós felügyeleti rendszerünk csak annyira erős, mint a leggyengébb láncszeme. A válságot csak akkor tudjuk leküzdeni, ha valós európai szolidaritásról teszünk tanúbizonyságot és együttműködünk. Együtt erősebbek vagyunk.”

A Covid19-re adott újabb válaszintézkedésekről szóló bizottsági közlemény meghatározza a Covid19 ismételt megjelenésére adott uniós válasz megerősítése érdekében teendő következő lépéseket a kulcsfontosságú területeken:

  1. Az információáramlás javítása a tájékozott döntéshozatal lehetővé tétele érdekében

Az epidemiológiai adatokra, valamint a tesztelésekre, a kontaktkövetésre és a népegészségügyi felügyeletre vonatkozó pontos, átfogó, összehasonlítható és időszerű információk biztosítása elengedhetetlen ahhoz, hogy regionális és nemzeti szinten nyomon követhető legyen a koronavírus terjedése. Az uniós szintű adatmegosztás javítása érdekében a Bizottság felszólítja a tagállamokat, hogy minden vonatkozó adatot bocsássanak az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) és a Bizottság rendelkezésére.

  1. Hatékonyabb és gyorsabb tesztelés

A tesztelés döntő fontosságú eszköz a koronavírus terjedésének lassítására. A közös megközelítés és a hatékony tesztelés előmozdítása érdekében a Bizottság ma ajánlást fogad el a Covid19 tesztelési stratégiákról, beleértve az antitest gyorstesztek használatát is. Meghatározza a nemzeti, regionális vagy helyi tesztelési stratégiákhoz figyelembe veendő kulcsfontosságú elemeket, például a stratégiák hatókörét, az előnyben részesítendő csoportokat, a tesztelési kapacitásokhoz és erőforrásokhoz kapcsolódó kulcsfontosságú pontokat, valamint azokat a helyzeteket, amelyek esetén az antitest gyorstesztelés megfelelő lehet. Felszólítja továbbá a tagállamokat, hogy november közepéig nyújtsák be a tesztelésre vonatkozó nemzeti stratégiájukat. A Bizottság a Szükséghelyzeti Támogatási Eszköz keretében 100 millió eurót mozgósít antitest gyorstesztek közvetlen vásárlására, amelyeket aztán a tagállamok rendelkezésére bocsát. Ezzel párhuzamosan a Bizottság közös közbeszerzést indít a további hozzáférés biztosítása érdekében. Amennyiben a tagállamok előzetes tesztelési követelményeket alkalmaznak az érkező utasok esetében, és amennyiben a tünetmentes utazók számára nem állnak rendelkezésre tesztelési kapacitások a kiindulási országban, fel kell ajánlani az utazóknak azt a lehetőséget, hogy érkezésüket követően leteszteltethessék magukat. Ha valamely tevékenységhez negatív Covid19-teszteket kell előírni vagy ajánlani, alapvető fontosságú a tesztek kölcsönös elismerése, különösen az utazással összefüggésben.

  1. A kontaktkövető és figyelmeztető alkalmazások határokon átnyúló, maradéktalan kihasználása

kontaktkövető és figyelmeztető alkalmazások segítenek megszakítani a fertőzési láncokat. A tagállamok eddig 19 nemzeti kontaktkövető és figyelmeztető alkalmazást fejlesztettek ki, amelyeket polgáraik több mint 52 millió alkalommal töltöttek le. A nemzeti alkalmazások EU-szerte történő összekapcsolására a Bizottság a közelmúltban egy uniós átjárószolgáltatást indított útjára. Október 19-én – amikor a rendszer elérhetővé vált az interneten – kapcsoltak össze először három nemzeti alkalmazást (Németország, Írország és Olaszország). Az elkövetkező hetekben még több összekapcsolásra fog sor kerülni. Jelenleg összesen 17 nemzeti alkalmazás alapul decentralizált rendszereken és válhat interoperabilissá a következő körökben e szolgáltatáson keresztül; mások tervezése folyamatban van. Valamennyi tagállamnak hatékony és kompatibilis alkalmazásokat kell kidolgoznia, és fokoznia kell arra irányuló kommunikációs erőfeszítéseit, hogy alkalmazását minél többen igénybe vegyék.

  1. Hatékony oltás

A válság gyors megszüntetéséhez elengedhetetlen a biztonságos és hatékony oltóanyagok kifejlesztése és alkalmazása. A COVID19-oltóanyagokra vonatkozó uniós stratégia keretében a Bizottság megállapodásra irányuló tárgyalásokat folytat az oltóanyaggyártókkal annak érdekében, hogy – amint biztonságosnak és hatékonynak bizonyulnak – az oltóanyagok rendelkezésre bocsáthatók legyenek mind az európaiak, mind a világ többi polgára számára. Mihelyst rendelkezésre állnak, az oltóanyagokat gyorsan és a lehető leghatékonyabban kell szétosztani és felhasználni. Október 15-én a Bizottság meghatározta azokat a kulcsfontosságú lépéseket, amelyeket a tagállamoknak meg kell tenniük ahhoz, hogy teljes mértékben fel legyenek készülve, többek között a nemzeti oltási stratégiák kidolgozása révén. A Bizottság közös jelentéstételi keretet és platformot fog létrehozni a nemzeti oltási stratégiák hatékonyságának nyomon követésére. A bevált gyakorlatok megosztása érdekében 2020 novemberében ismertetni fogják a nemzeti vakcinázási tervek első felülvizsgálatából levont következtetéseket.

  1. Hatékony kommunikáció a polgárok felé

Az egyértelmű kommunikáció alapvető fontosságú a sikeres népegészségügyi reagáláshoz, mivel az nagyban függ attól, hogy a polgárok betartják-e az egészségügyi ajánlásokat. Valamennyi tagállamnak ismét kommunikációs kampányokat kell indítania a továbbra is terjedő hamis, félrevezető és veszélyes információk elleni küzdelem, valamint a pandémiás fásultsággal járó kockázatok kezelése érdekében. Az oltás egy olyan különleges terület, ahol a hatóságoknak fokozniuk kell a félretájékoztatás megakadályozására és a közbizalom biztosítására irányuló intézkedéseiket, mivel Európa szilárd oltóanyag-engedélyezési rendszerében nincs helye kompromisszumnak a biztonságot és a hatékonyságot illetően. Az oltóanyagok még nem mentenek életeket – az oltás igen.

  1. Az alapvető ellátás biztosítása

Az EU a járvány kezdete óta támogatja a gyártókat az alapvető gyógyszerek és orvosi eszközök rendelkezésre állásának biztosításában. A Bizottság egy új közös közbeszerzési eljárást indított az oltáshoz szükséges orvosi eszközök beszerzésére vonatkozóan. Annak érdekében, hogy a tagállamok könnyebben és olcsóbban férhessenek hozzá a Covid19 megelőzéséhez, felderítéséhez és kezeléséhez szükséges eszközökhöz, a Bizottság a vámok és a héa ideiglenes felfüggesztését ma kiterjeszti a nem uniós országokból származó orvosi eszközök behozatalára is. A Bizottság javasolja továbbá, hogy a kórházaknak és az orvosoknak ne kelljen megfizetniük a héát a koronavírus elleni küzdelemben használt oltóanyagok és tesztkészletek után.

  1. A biztonságos utazás megkönnyítése

Az EU-n belüli szabad mozgás és a határok nélküli schengeni térség az európai integráció vívmányai – a Bizottság annak biztosításán dolgozik, hogy az Európán belüli utazás biztonságos legyen mind az európai polgárok, mind a nem uniós utazók számára:

  • A Bizottság felszólítja a tagállamokat, hogy maradéktalanul hajtsák végre a szabad mozgás korlátozására vonatkozó közös és összehangolt megközelítésről szóló, a Tanács által elfogadott ajánlást. A polgárok és a vállalkozások egyértelműséget és kiszámíthatóságot szeretnének. A Covid19-cel kapcsolatosan fennmaradó belső határellenőrzési intézkedéseket meg kell szüntetni.
  • Az Európai Unió Repülésbiztonsági Ügynöksége és az ECDC jelenleg egy, az utazók számára készült tesztelési protokollon dolgozik, amelyet a népegészségügyi hatóságok, a légitársaságok és a repülőterek fognak használni az utasok biztonságos érkezésének elősegítése érdekében. A Bizottság emellett a tagállamokkal és az ügynökségekkel, továbbá az ECDC közreműködésével együtt fog működni egy, a karanténintézkedésekre vonatkozó, novemberben ismertetendő közös megközelítés kidolgozásán.
  • A közegészségügyi utasazonosító űrlapok segítik a tagállamokat az érkezők kockázatértékelésében, és lehetővé teszik a kontaktkövetést. Egy jövő hónapban zajló kísérleti projekt lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy az adatvédelmi szabályok maradéktalan betartása mellett felkészüljenek a közös uniós digitális közegészségügyi utasazonosító űrlap decemberben történő végleges elindítására és használatára.
  • Re-open EU időszerű és pontos tájékoztatást nyújt a tagállamokban és néhány partnerországban érvényben lévő egészségügyi intézkedésekről és utazási korlátozásokról. A Bizottság felszólítja a tagállamokat, hogy nyújtsanak pontos és naprakész tájékoztatást annak érdekében, hogy az EU-n belüli egészségügyi intézkedésekkel és utazási lehetőségekkel kapcsolatos információk révén a Re-open EU egyablakos rendszerré válhasson. Folyamatban van egy, az elkövetkező hetekben induló mobil Re-open EU-alkalmazás kifejlesztése.

Ami a nem uniós országokból az EU-ba irányuló, nem alapvető fontosságú utazások korlátozását illeti, a Bizottság iránymutatást terjeszt elő a személyek azon kategóriáira vonatkozóan, amelyek alapvető fontosságúnak tekintendők, és amelyek ezért mentesülnek a korlátozások alól. Ez segíteni fogja a tagállamokat az EU-ba történő utazások ideiglenes korlátozásáról szóló tanácsi ajánlás következetes végrehajtásában. A Bizottság ismételten arra ösztönzi a tagállamokat, hogy segítsék elő a tartós kapcsolatban élők újraegyesítését, és példákkal szolgál az e célra felhasználható bizonyítékokra.

  1. A zöld sávok kiterjesztése

Március óta a zöld sávok alkalmazása – különösen a közúti árufuvarozás esetében, hogy kevesebb mint 15 perc alatt lépjék át a határokat – segített hozzájárulni az áruellátásnak és az EU gazdasági szerkezetének a fenntartásához. A Bizottság a zöldsávos megközelítés kiterjesztését javasolja annak biztosítása érdekében, hogy a multimodális szállítás hatékonyan működjön olyan területeken, mint a vasúti, vízi és légi árufuvarozás, és további iránymutatást nyújt a gyakorlati alkalmazás megkönnyítése érdekében olyan kérdésekben, mint az elektronikus dokumentáció, valamint a pihenő- és töltőállomások rendelkezésre állása. A tagállamoknak az egységes piac egészében biztosítaniuk kell az áruk zökkenőmentes szabad mozgását.