Könnyűzene és klasszikusok

Egyetem

Egyedülálló hangszeres képzéseket kínál a mostani felvételi időszakban is a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara. Mindezek mellett új szakkal várja a fiatalokat a ZK és jelen lesz a könnyűzenei oktatás is.
Csaknem 220 tehetséges fiatal zenész pallérozódik a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán, ezzel a Liszt Ferenc Zeneakadémia után a ZK rendelkezik a legnagyobb hallgatói létszámmal az ország zenei felsőoktatási intézményei közül. A fiatalok a kar alap- és mesterképzésein összesen 115 szakirány közül választhatnak. A 108 fős oktatói gárda is jelentős mértékben hozzájárul a képzés népszerűségéhez, több oktató a Zeneakadémiáról érkezik a karra óraadóként.

– Nagyon kevés olyan hely van a világon, ahol olyan komoly tudományos munka zajlik, mint a Debreceni Egyetemen és mellette művészeti képzés is működik. Ugyan kicsi létszámú a karunk a többihez képest, de nagy megbecsülésnek örvend – mondta Lakatos Péter, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának dékánja.

A karon egy klasszikus szimfonikus zenekar minden hangszeresét képzik, kiemelkedő az ütősök, a rézfúvósok, a klarinétosok oktatása, de az operaének és az oratóriumi ének szak is népszerű. Az utóbbi években jelentős szakmai sikereket értek el a szaxofonos képzésben, mely színvonalát tekintve országosan egyedülálló. Mindemellett a ZK-ra egységes, kiemelkedően magas szintű, és nagyon népszerűbb zongoraoktatás, valamint szolfézselmélet és karvezetés képzés is jellemző. Ez utóbbi is a Debreceni Egyetem rangját növeli, mivel ilyen képzésre az országban a Zeneakadémián kívül csak a Zeneművészeti Karon van lehetőség.

A szabadon választható kurzusokon művészettörténetet is tanulhatnak, valamint a filmzenei világgal is megismerkedhetnek a jelentkezők.

Újdonság lesz a mostani felvételi eljárásban , hogy szakpárként szeptembertől elindul a közismereti énektanár képzés, amit majd a tanárszakokra jelentkező fiatalok választhatnak.

A Zeneművészeti Kar kivételes karrierlehetőségeket kínál a hallgatóinak, akik tanulmányaik elvégzése után szinte azonnal elhelyezkedhetnek.

– A frissen diplomázók 95 százaléka az egyetem elvégzését követő egy éven belül talál magának munkát, míg három éven belül a végzősök 100 százaléka el tud helyezkedni zenészként, énekesként vagy zenetanárként – mondta a dékán.

A magas színvonalú zenei képzés mellett az ehhez kapcsolódó infrastrukturális lehetőségek is segítik a fiatalok fejlődését. A kar épületében 70-80 fős kollégium áll a hallgatók rendelkezésére és egy kiemelkedően jó akusztikájú koncertterem is található benne, ami egy ideje már stúdióként is működik. A Liszt-terem folyamatosan fejlődik, hamarosan befejeződik a helyiség légtechnikai korszerűsítése.

Szemeszterenként 30-50 koncertet tart a ZK, más karok évnyitó, vagy évzáró eseményein, ünnepi rendezvényeken, versenyeken állandó fellépők az ütősök, a fúvósok, az énekesek, a vonósok, és adott esetben a zongoristák is.
– A karnak egy nagy egyetemi közösségben kell megmutatnia, képviselnie önmagát. Óriási lehetőség, hogy vannak olyan rendezvények, ahol nemcsak a szakma hallgatja a fiatalok produkcióit, hanem a közönséget is meg kell nyerniük – tette hozzá Lakatos Péter dékán.

Az elmúlt szemeszterben sok külföldi fiatal kapcsolódott be a könnyűzenei kurzusba, ami egyben lehetőséget kínál arra is, hogy más szakokat végző hallgatók részt vehessenek a kar életében.

A ZK tervei szerint, hamarosan egy önálló könnyűzenei alapszak is elindulhat, ennek akkreditációja jelenleg folyamatban van.

A felvételi követelményrendszer elérhető az intézmény honlapján, a hangszeres szakokon tavasszal elő meghallgatásokat tartanak, ahol az oktatók előzetesen meghallgatják a felvételi anyagot. A jelentkezők bemutathatják a felvételire készülő programjukat, így az oktatók képet kaphatnak arról is, hogy a jelentkező mennyit fejlődött júniusra, a felvételi idejére.

DE Sajtóiroda

Írisz Ingatlanok

Debrecen, Rákóczi utca

63 m2-es lakás kiadó
300 000 Ft

Debrecen, Diószegi útca

8 546 m2-es ipari ingatlan eladó
128 190 000 Ft

Debrecen, Diószegi útca - Ipari terület eladó a József Attila telepen

6 799 m2-es ipari ingatlan eladó
101 985 000 Ft

Debrecen, Diószegi út - Ipari telephely telek eladó

18 072 m2-es ipari ingatlan eladó
271 000 000 Ft