Zöld út a környezettudatossághoz

Egyetem

A fenntartható közlekedés és -mezőgazdaság, az egészséges ételek, a tudatos vásárlás, valamint az újrahasznosítás került a középpontba az idei Zöld Börzén.
A Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzat (DEHÖK) Környezetvédelmi Bizottságának november 16-i rendezvényén a külföldi hallgatókat és a középiskolásokat is megszólították az egyetem zöldtudatos hallgatói.

A rendezvény célja, hogy a fiatalokhoz olyan helyi és országos szervezeteket, gazdálkodókat hozzanak közelebb, akik munkájukkal elhivatottan képviselik a környezettudatosságot.
– Az átlagéletkort tekintve többségében a 30 év alattiak a legérzékenyebbek a környezetvédelemre. Ők öröklik mindazt, amit mi esetleg elrontottunk és ők azok, akik figyelmeztetnek bennünket, hogy mire vigyázzunk jobban – fogalmazott Komlósi István, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja a rendezvény megnyitóján a Böszörményi úti campus aulájában.

– A szemléletformálást nem lehet elég korán elkezdeni, ezért kerestük meg idén a középiskolásokat is. A mostani rendezvény újdonsága még, hogy a hallgatók üzenőfalon oszthatják meg másokkal, mi mindent tesznek a környezetükért. És hogy mindezt az itt tanuló külföldi diákok is értsék, az információkat angol nyelven is megjelentetjük, a rendezvényen pedig tolmácsot is biztosítunk – hangsúlyozta Szilágyi Eszter, a DEHÖK Környezetvédelmi Bizottságának elnöke.

Az expón 20 kiállító mutatkozott be, akik munkájukat környezettudatos módon, a fenntarthatóságot szem előtt tartva végzik. Az érdeklődők többek között egészséges ételeket kóstolhattak, tesztelhették, mennyire jártasak a szelektív hulladékgyűjtésben, vagy épp megismerhették az „okos” város és a fenntartható közlekedés koncepcióját, valamint számos ismertetőt hallhattak a környezet- és természetvédelemmel kapcsolatban.