73 PhD-hallgató veszi át doktoriját

Egyetem
Ketten is kitüntetéses doktori címet vehetnek át a Debreceni Egyetem hagyományos őszi doktoravató ünnepségén, amelyen doktori fokozatokat és habilitált doktori címeket, valamint díszdoktori kitüntetéseket és az intézmény elismeréseit is átadják.

Összesen 73 frissen végzett PhD-hallgató, közülük ketten köztársasági elnöki aranygyűrűvel vehetik át a doktori fokozatot elismerő oklevelet a november 26-i ünnepségen a Főépület Aulájában.

Kitüntetéses doktori címben az részesülhet, aki középiskolai, egyetemi és doktoranduszi tanulmányai alatt végig csupa jeles érdemjegyet szerzett. Aradi Bernadett matematikus és Szöőr Árpád orvos tett most eleget ezeknek a szigorú feltételeknek, kitüntetéses avatásukhoz a köztársasági elnök járult hozzá.

– A Debreceni Egyetem mind az oktatás, mind a tudományos kutatás terén az ország legsokszínűbb egyeteme. Ez a két fontos feladat csak egymást segítve valósítható meg maradéktalanul, hiszen a nemzetközi viszonylatban is elismert magas szintű kutatómunka elengedhetetlen feltétele a színvonalas egyetemi képzésnek, a tudományos utánpótlás nevelésének. Éppen ezért egyik legnagyobb ünnepe intézményünknek a doktoravatás – mondta az unideb.hu portálnak Csernoch László. Az egyetem tudományos rektorhelyettese kiemelte: a doktori cím viselése a középkor, a XII. század óta jog, kiváltság és nagy tisztesség, de egyben felelősség is.

Az ünnepségen egy egyetemi kutató emeritus tanácsadó, öt nyugállományba vonuló egyetemi tanár professor emeritus, 19-en pedig habilitált doktori oklevelet vehetnek át.

A rendezvényen a Debreceni Egyetem díszdoktorává avatják Kónya Péter történészt, az Eperjesi Egyetem rektorát, valamint Vincenzo Sorrentinot, a Sienai Egyetem professzorát.

A Főépület Aulájában november 26-án szombaton 11 órakor kezdődő Doktor- és díszdoktoravató ünnepséget az Egyetem Multimédia Kompetencia Központja élőben közvetíti a www.unideb.hu oldalon.