Biotechnológia anno és ma

Egyetem

Újabb tanulmánykötet jelent meg a Debreceni Egyetem gondozásában a biotechnológia atyjáról, Ereky Károlyról és ma is aktuális vízióiról.

– Nagy öröm számomra, hogy fél éven belül ez már a második kiadvány, amely a Gazdaságtudományi Kar, illetve a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar oktatóinak, kutatóinak közös munkájaként látott napvilágot ebben a témában – hangsúlyozta Pető Károly, a GTK dékánja a csütörtöki könyvbemutatón.

A “Biotechnológia anno 1920-1938 és ma, Ereky Károly programja a fehérjeprobléma megoldásáról és napjaink feladatai” című kötet Fári Miklós Gábor és Popp József, a két kar professzorai szerkesztették. A könyv a decemberben megjelent “Biotechnológia anno 1917-1919 – Ereky Károly víziója az élettudomány alkalmazásáról” című tanulmánykötet folytatása. A legújabb kiadvány tudománytörténeti elemzései sok hasznos információval szolgálhatnak napjaink agrárgazdasági problémáinak kezeléséhez.

– Úttörő kezdeményezés az, hogy az Ereky munkásságát bemutató fejezek után ma is aktuális problémákkal találkozhatunk a könyvben. Nagyon színvonalas szakmai elemzést láthatunk arról, hogy a fehérjeprobléma ugyanolyan aktuális, ha nem aktuálisabb, mint a korát megelőző gondolkodó idejében, az 1920-as években volt – emelte ki Dudits Dénes akadémikus, a kötet lektora.

A nemzetközi és a hazai szakirodalomban egyedülálló, hiánypótló kötet elsőként közli Ereky Károlytól azokat az úttörő közleményeket, amelyekben a tudományos világ először találkozott a biotechnológiával mint új tudománnyal.

– Több mint ezer primerforrás állt rendelkezésünkre, melyeket az elemzéseinkhez használtunk. A kötet Ereky életművében fellelhető 480 publikációnak a listáját is tartalmazza, így a jelenlegi hallgatók is 6-8 nyelven megjelent értékes forrásokhoz juthatnak későbbi kutatómunkájukhoz – mondta Fári Miklós Gábor, a könyv egyik szerzője.

A kötetben olvasható elemzések középpontjában a fehérjék takarmányozási és táplálkozási jelentősége áll, részletesen tárgyalja a levélfehérje-kivonatok előállítási technológiáinak tudományos alapjait.

– Foglalkozunk a fehérjetakarmány-piac globális elemzésével és az alternatív fehérjeforrások piaci bevezetésének kilátásaival is. Kitérünk az Európai Unió fehérjetakarmány-termelésére és a szójaimport függőségére is, különös tekintettel Magyarország fehérjeigényének kielégítésére – tájékoztatott Popp József, a kiadvány társszerzője.

A kötet megjelenést a Földművelésügyi Minisztérium is támogatta.

unideb.hu