Együtt a stroke ellen

Egyetem

A világon minden hatodik percben meghal egy ember szélütés következtében. Egyre több fiatalt is veszélyeztet a betegség.

Világszerte évente 15 millió ember esik a stroke áldozatául. Hazánkban 40-50 ezer új esetet regisztrálnak évente, ráadásul minden negyedik beteg 60 éven aluli.

– Magyarországon 2015-ben 37 ezren haltak meg vaszkuláris betegség következtében, ami az előrejelzések szerint 2050-re még tovább nő, és mintegy 42 ezer ember halálát okozza majd. Mivel a neurológiai és a kardiológiai betegségek rizikófaktorai azonosak, és egy szívinfarktuson átesett beteg nagyobb valószínűséggel kap stroke-ot, illetve fordítva, ezért mindkét betegséget komplexen, a társszakmák együttműködésével lehet leghatékonyabban megelőzni és kezelni. A neurológusok és a kardiológusok közös munkája Debrecenben példamutató, ezt igazolja az is, hogy a két klinika egymás szomszédságában, egy épületben kapott helyet az Auguszta központban – emelte ki Csiba László egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem Neurológiai Klinikájának igazgatója, a Magyar Neurológiai Társaság elnöke az „Együtt a stroke ellen 2016-2020” kampány sajtótájékoztatóján csütörtökön.

Édes István, a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának főigazgatója, a Kardiológiai Klinika igazgatója hozzátette: szerveződik az Augusztán egy olyan akut vaszkuláris labor, ahol radiológusok, angiológusok, érsebészek, szívsebészek, kardiológusok és neurológusok összefogásával valósulhat meg a koszorúér, a központi idegrendszeri és a perifériás érbetegségek komplex ellátása.

A Klinikai Központban a Neurológiai Klinikán évente mintegy 800 akut agyi infarktust, a Kardiológiai Klinikán pedig 1000-1500 akut szívinfarktust látnak el. Mindkét betegség esetében nagyon fontos, hogy a páciens mielőbb kórházba kerüljön, hiszen a maradandó károsodás csak így kerülhető el, és ekkor jöhet szóba az azonnali katéter terápia. Csiba professzor elmondta: stroke esetén a vénás vérrögoldás aránya Debrecenben kimagasló – 20 százalék -, ami négyszer jobb az országos átlagnál.

Mivel azonban még mindig sokan nem ismerik a stroke tüneteit és nincsenek tisztában a megelőzés fontosságával, a Magyar Kardiológusok Társasága, valamint a Magyar Stroke Társaság tovább folytatja kampányát, melynek részeként szűrőkamion járja az országot. A jármű csütörtökön Debrecenben, a Kossuth téren várta a lakosságot.

unideb.hu