Korhű hangszer új köntösben

Egyetem

Két hónap alatt több mint két évtizedes lemaradást pótolt a Zeneművészeti Kar, ahova a Steinway zongora után az új csembaló is megérkezett.

– A barokk muzsika előadása szinte lehetetlen csembaló nélkül, így – ha csak átvitt értelemben is – de a zongora – és orgona szakos hallgatókon túl az egész Zeneművészeti Kar profitál az új hangszer beszerzéséből – mondta Duffek Mihály dékán.  Kiemelte: az elmúlt több mint két évtized alatt a fúvós, vonós és ütős oktatás egyaránt gyarapodott, de ezidő alatt a billentyűsök hangszerállománya olyan mértékben amortizálódott, hogy szinte az utolsó pillanatban érkezett februárban a Steinway zongora, most pedig – ugyanabból az állami forrásból – frissen beszerzett a csembaló.

– Ez a hangszer a mai zongora ősének tekinthető, billentyűs, de a húrokat – a gitárhoz hasonlóan – pengető szólaltatja meg. Ez adja a különleges, csak a barokk zenére jellemző különleges hangzást. A most elkészült kópia tökéletes mása az 1700-as években használt csembalóknak – fogalmazott a hangszer első megszólaltatása után Lakatos Péter egyetemi docens.

A munkálatok három hónapig tartottak Szabó Zsolt és Kovács Balázs pátyi műhelyében, ahol a két mester több korabeli franko-flamand modell legjobb tulajdonságait felhasználva alkotta meg a Debreceni Egyetem számára készülő díszes egyedi darabot.

 

A hangszert szakértő kezek „játsszák be” a következő hetekben, a hallgatók pedig ezt követően vehetik birtokba. Hamarosan a nagyközönség is élvezheti majd a páratlan hangzást a koncertteremben.