Jubileumi ballagás Pallagon

Egyetem

Több mint száz egykori diák ballagott el jelképesen ismét az idén végzettekkel együtt pénteken a 75 éves Balásházyból.

– Ahogyan ma beléptem ide, ugyanolyan érzés fogott el, mint amikor harminc éve leszálltam a 13-as buszról, és besétáltam az órára a Balásházyba. Nem volt hiábavaló a tanulás, hiszen közhelynek hangzik ugyan, de igaz, hogy az ember csak korszerű tudás birtokában juthat előre, amit ebben az intézményben meg is kaptam – egykori diákként így köszöntötte a jelenlévőket Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára a Debreceni Egyetem gyakorlóiskolájának jubileumi ballagási ünnepségén.

A DE Balásházy János Gyakorló Szakközépiskolája, Gimnáziuma és Kollégiuma idén zárja Pallagon a középfokú mezőgazdasági szakoktatás 75. tanévét. Ez alkalomból a 133 végzős tanuló mellett részt vettek a rendezvényen egykori diákok is, akik jubileumi tarisznyát kaptak, és egykori osztálytermeikben nosztalgiázhattak régi diáktársaikkal. A legidősebbek csaknem 60 éve, 1957-ben hagyták el az intézményt bizonyítvánnyal és komoly szakmai felkészültséggel a kezükben.

– A Balásházy hazánk egyik legnagyobb múltú mezőgazdasági képző intézménye, amely számos kiválóságot ültetett padba diákként, és foglalkoztatott pedagógusként, tanárként, szakemberként. Mivel a pallagi gazdász fogalma kötelez, az egyetemnek mint fenntartónak a prioritások sorába kellett emelnie az intézmény fejlesztését – hangsúlyozta Jávor András rektorhelyettes.

Az iskolából idén hat osztály búcsúzott el, köztük először a gimnáziumi sportiskolai osztály. A törvényi szabályozásnak megfelelően a 2016/2017-es tanévtől az intézmény szakgimnáziumi osztályokat indít, amelyek megfelelnek a korábbi szakközépiskolai osztályoknak. Ezekben a közismereti tárgyak mellett 9. évfolyamtól a szakmai tárgyak oktatása is megkezdődik, így speciális ismeretekhez és képességekhez jutnak hozzá a diákok a mezőgazdaság, a közgazdaság, az élelmiszeripar, valamint idén először a kertészet és parképítés területén. Erre a fejlődésre utalt beszédében az iskola igazgatója.

– Az intézmény történetében korszakonként más-más szellemiség hatott. Azonban az 1941-es tanévben alapított középfokú intézmény jelmondata –„A föld szeretete, hazaszeretet” – olyan értéket közvetített diáknak és minden intézményi dolgozónak egyaránt, hogy ez az iskola középfokú intézményként immár 75 éve talpon tudott maradni, alkalmazkodni tudott a mindenkori változásokhoz – fogalmazott Kovács Árpádné Molnár Judit igazgatónő.

A végzős tanulók a hagyományoknak megfelelően végigjárták az iskola tantermeit, az ünnepség után pedig egy-egy csokor lufit – rajta az osztály tablóképével – engedtek a magasba. Az osztályfőnökök jelképesen így indították útjukra diákjaikat.
unideb.hu