Jön az „óvóbácsik” kora

Egyetem

A kiszámítható életpálya modell miatt már nemcsak a lányok, hanem egyre több fiú is óvodapedagógusnak akar tanulni a Debreceni Egyetemen.

Zsúfolásig megtelelt felvételi előtt álló fiatalokkal – köztük szokatlanul sok ifjú férfival – az intézmény Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kara a pénteki nyílt napon. A hajdúböszörményi karon a több évtizedes múltra visszatekintő óvodapedagógus képzés (nemzetiségi szakirányon is) mellett, szociálpedagógus, andragógia, csecsemő- és kisgyermeknevelő, valamint társadalmi tanulmányok alapszakok, illetve emberi erőforrás tanácsadó mesterszak közül választhatnak a jelentkezők.
– Az óvodapedagógusi hivatás jelenleg egy sikeres és megbízható életpályamodellt kínál a leendő hallgatóknak. A gyerekek három éves korától kötelező óvodáztatása, az idősebb generáció 3-4 éven belül várható tömeges nyugdíjba vonulása, valamint a bérezés jelentős növekedése a pedagógusok elhelyezkedési lehetőségeit tekintve alapvetően új, kedvező helyzetet teremtett. Az andragógia és szociálpedagógia szak felvételi követelményei ugyan szigorodtak, de a diploma megszerzése után ezek a szakemberek is széles körben találnak munkát – tájékoztatott Bálint Péter dékán.

A hajdúböszörményi kar emellett két felsőoktatási szakképzést is indít csecsemő- és kisgyermeknevelő, valamint szociális és ifjúsági munka (ifjúságsegítő) szakon. A karnak számos európai egyetemmel van kapcsolata, ahova a sikeresen tanulók ösztöndíjra pályázhatnak.

A GYFK nyílt napján az egyes szakok bemutatkozásán túl az Erasmus-programról és a Hallgatói Önkormányzat munkájáról is részletes információkat kaphattak a pályaválasztás előtt álló fiatalok.