Felvételi időszak az általános iskolában

Egyetem

A leendő elsősök szüleinek tartott tájékoztatókat december 7-8-án a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája.

– A „Kiskossuth” magas színvonalon oktató intézmény, amely komoly hagyományokkal rendelkezik, az augusztus 1-jével létrejött Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolájának meghatározó képzőhelye, amely az egyetemi tanárképzés feladatait is ellátja – fogalmazott Miklósvölgyi Miklós igazgató a december 7-én rendezett tájékoztatón.

A szülők a „Kiskossuth” képzési kínálatát, a pedagógusokat és a tantermeket is megismerhették a nyílt napon.

– Több mint hétszáz tanuló jár az iskolába, nincs gondunk a beiskolázással. A nálunk tanuló gyerekek az országos átlag fölött teljesítenek az egységes kompetenciamérésen, jól felkészülten lépnek át a középiskolai évfolyamokba – hangsúlyozta Demeter Józsefné igazgatóhelyettes.

A tájékoztatón az is elhangzott, hogy a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolájának belső továbblépési szabályzata lehetővé teszi, hogy a kitűnő tanulók, a versenyeken is szép eredményt elérő diákok felvételi nélkül jussanak be a gimnáziumi tagozatba, a „Nagykossuthba”, amely felvételt nyert diákjainak egyharmadát tudja saját általános iskoláiból felvételi vizsga nélkül átvenni.

A „Kiskossuthban” a szülőknek a figyelmét arra is felhívták, hogy ha a gyermek 2016 szeptemberében az iskolában kezdi meg tanulmányait, már első osztálytól részesül informatikai oktatásban, idegen nyelv – angol vagy német– tanulására pedig második osztálytól lesz lehetőségük a diákoknak.

Zsúfolásig megtelt a Hajó utcai épület ebédlője is a szülői tájékoztató idejére. Denichné Hajdú Mónika Tímea általános igazgatóhelyettes köszöntőjében többek között az összevonás hatásait ismertette.

– Az intézményi átalakulás semmilyen változást nem hozott az iskolánkba járó gyerekek mindennapjaiban. Továbbtanulás szempontjából pedig egyértelmű előnyt jelent számukra, hogy a létrehozott többcélú intézménynek lehetősége van meghatározni a továbbhaladás feltételrendszerét. Így iskolánkból huszonöt diáknak nem kell megírnia ebben az évben a központi írásbeli felvételit: 5., 6., 7. évi tanulmányi átlaguk és verseny-eredményeik alapján bejutnak a gimnáziumba.

Az „Arany” három első osztályt indít a 2016/2017-es tanévben is: egy kommunikáció és kreativitás-, egy matematika- és egy nyelvi orientáltságút. Kiemelt hangsúlyt kap az iskolában a matematika tehetséggondozó műhely, amibe bármelyik osztályból bekapcsolódhatnak a kisdiákok, elsőtől negyedik osztályig 10 csoportban 120 gyermek fejlesztésével foglalkoznak.

A jelentkezési lapokat január 15-én, pénteken 16 óráig várják a két általános iskolában. A tájékoztatón felhívták a szülők figyelmét arra, hogy sorszámmal kell jelölniük, mely intézmény mely osztályába szeretnék beíratni gyermeküket, a jelentkezési lapokat pedig az elsőként megjelölt iskolában kell leadni.

A Hajó utcában a jelentkezés előtt még egy iskola-hívogató délutánt is szerveznek, január 12-én, kedden 17 órára kimondottan az iskolakezdés előtt álló gyerekeket várják.