Az angol tanszék története

Egyetem

A Debreceni Egyetem Angol Tanszékének és Angol-Amerikai Intézetének történetét feldolgozó kötetet december 2-án mutatták be.

Az Angol Tanszék létrehozásának 75. évfordulóját 2013-ban ünnepelte, az Angol-Amerikai Intézet megalapításának 25. évfordulója pedig 2016 januárjára esik: ez a két jubileum keretezi Virágos Zsolt Kálmán és Pálffy István munkáját, A Debreceni Angol Tanszék története című könyv megszületését.

Ahogy Rácz István, az Angol-Amerikai Intézet igazgatója fogalmazott a december 2-i kötetbemutatón: első ízben született az intézmény történetét összefoglaló alapos munka.

Pálffy István professzornak már az ezredforduló előtt napvilágot látott néhány tanszéktörténeti írása, de tanszéki-intézeti igény volt, hogy létre kellene hozni az egykori Angol Tanszék teljes történetét a kezdetektől napjainkig. Ennek társszerzőségét vállalta Virágos Zsolt tanszékvezető, aki Pálffy 2001-es halála után magára maradt a történeti munka elkészítésével, ahogy a könyvbemutatón fogalmazott: „Pálffy István szövegeit örökbe fogadtam”.
A kötet ismertetésekor Szaffkó Péter korábbi intézetigazgató az intézet lánykori nevének nevezte a tanszéket és hangsúlyozta, hogy az intézmény történetét a szerzők Debrecenhez, az egész egyetemhez és a szakmai szervezetekhez egyaránt kapcsolják, megmutatva azt a sokszínű munkát és szerepet, amit az betöltött az évtizedek során.

– A tanszék és az intézet mérföldköveinek az összefoglalásán túl az angol mint diszciplína külön helyet foglal el a kötetben, az oktatás történetéről egyaránt tájékoztat a könyv, és lehetőséget ad arra, hogy a tanszék története örökre fennmaradjon – fogalmazott Szaffkó Péter.

A december 2-án megjelent könyv tizenegy meghatározó professzor, oktató portréját is tartalmazza.