Hiánypótló mű a labdarúgásról

Egyetem

A Debreceni Egyetem gondozásában készült el A magyar labdarúgás története című ötkötetes könyvsorozat, melyet kedden mutattak be Felcsúton.

– A Debreceni Egyetem úgy nyúlt a labdarúgáshoz, ahogy eddig egyik felsőoktatási intézmény sem az országban – jelentette ki Szöllősi György, a Puskás Intézet igazgatója A magyar labdarúgás története című könyvsorozat keddi bemutatóján, a Pancho Arénában.

Az igazgató kifejtette: a Debreceni Egyetem egy fantasztikus partner a küldetésükhöz, hogy bemutassuk, miként lehet tudományos igényességgel foglalkozni a labdarúgással.

Bács Zoltán, a kötetek szerkesztője, a Debreceni Egyetem kancellára elmondta: tananyagfejlesztés kapcsán merült fel az ötlet, hogy egy hagyományos tankönyv kiadása helyett dolgozzák fel a hazai labdarúgás teljes történetét.

– Az öt kötetben mintegy 3700 oldalon, több mint 4000 fotóval mutatják be a szerzők – Dénes Tamás (Budapesten dolgozó újságíró), Sándor Mihály (debreceni középiskolai tanár, újságíró és futballtörténész) és B.Bába Éva (a Debreceni Egyetem Sportgazdasági és -menedzsment Tanszék egyetemi docense) – a hazai futball történetét az 1890-es évektől 2015-ig. 2016-ban egy új korszak kezdődik a magyar labdarúgásban, mivel a válogatott kijutott az Európa-bajnokságra, de az már egy új kötet lesz – fogalmazott Bács Zoltán.

A kancellár hozzátette, hogy a Debreceni Egyetem kutatási és képzési portfóliójában egyre meghatározóbb helyet foglal el a sporttudomány, s a most bemutatott könyvsorozat is kitűnően példázza a sport interdiszciplinaritását, hiszen bölcsészet- és sporttudományi szakemberek működtek együtt a munka során.

B. Bába Éva kifejtette, hogy a könyvsorozat évtizedes gyűjtés eredménye, hiszen a felhasznált archív cikkek jelentős része magángyűjteményekből került elő, ezek nagy segítséget jelentettek a kor szellemének megidézésében.

Dénes Tamás eddigi szerzői pályája csúcsának nevezte a művet, amely kiválóan bemutatja, hogy a labdarúgás milyen szoros kapcsolatban van a társadalommal és a kultúrával. A társszerző szerint az első két kötet megírása jelentette a legnehezebb feladatot, hiszen ez a korszak még kevésbé volt feltárva, ugyanakkor a teljes történet feldolgozásával egy nemzetközi szinten is kiemelkedő sorozat jött létre.

Sándor Mihály az egyedülálló címergyűjteményre és a kötetek gazdag képanyagára hívta fel a figyelmet: szinte minden oldalra jut egy fotó, soha nem látott felvételek kerültek elő a magángyűjtők archívumaiból.

A kötetek kereskedelmi forgalomban egyelőre nem kaphatók, valamikor a jövő év elején kerülhetnek a könyvesboltok polcaira.