Az európai kultúrán ejtett seb

Egyetem

Az addig ismert Európa a holokauszt borzalmai nyomán megszűnt – mondta Ungvári Tamás a Debreceni Egyetemen tartott előadásában.

Ungvári Tamás író, irodalomtörténész, a Rabbiképző Zsidó Egyetem emeritus professzora „A magyar irodalom veszteségei a holokauszt során” címmel tartott előadást november 5-én a Debreceni Egyetemen az 1944 és előzményei, avagy a holokauszt legnagyobb szabású deportálásának evolúciója című programsorozat keretében, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatott.

– A holokauszt első brutális támadása az volt, hogy akiket megbélyegzett, megölt, azoktól elvette a szabad identitás-választást. Radnóti Miklós, Szerb Antal, Halász Gábor mind katolikusok voltak, csak a rasszista törvények miatt tekintették őket zsidónak. Hívő katolikusokként mentek a nyugati halálmenetbe – fogalmazott Ungvári professzor, aki rámutatott, hogy a témát nem lehet magyar problémaként, európai problémaként kell kezelni. Több mint háromszázötven bejegyzett író halt meg a holokauszt következtében.

– Az európai kultúrán ejtett seb nem tud begyógyulni, az addig ismert Európa a holokauszt borzalmai nyomán megszűnt. Nem lehet egyetlen népcsoportot sem kiirtani úgy, hogy az egész kultúra ne pusztuljon el  – hangsúlyozta Ungvári Tamás.

A féléves program Haraszti György „Az Auschwitz-jegyzőkönyvek” című előadásával zárul november 19-én.

unideb.hu