Szaunás kérdezz-felelek, 2. rész

Wellness

Az első részből megtudhattuk, hogy egy újon hogyan kezdjen neki a szaunázásnak, és mennyi idő után lehet veszélyes ez a kellemes időtöltés. Itt a szaunás kérdezz-felelek második része, további érdekességekkel.

Mire figyeljek, amikor szaunázni megyek?

A nagyobb mennyiségű ételfogyasztást ajánlott 2 órával a szaunázás előtt befejezni, a szervezetünk ugyanis képtelen egyszerre emészteni és méregteleníteni, megküzdeni a forrósággal. Amennyiben nagyon megterheltük a gyomrunkat szaunázás előtt, előfordulhat, hogy kevésbé bírjuk a meleget, vagy kényelmetlenül érezzük magunkat, olyan, mintha teli hassal mennénk edzeni.

Egy több fordulós szaunázás a szervezet terhelésére nézve felér egy edzéssel, ezt érdemes figyelembe venni, ha aznap még edzésre vagy gőzfürdőbe is megyünk.

Lehetőség szerint kerüljük a szolárium használatát szaunázás után, mivel a frissen megújult bőrrétegünk érzékenyebben reagálhat az UV-sugarakra.

Rendkívül fontos az egész napos bőséges folyadékutánpótlás! Szaunázás közben kisebb mennyiség ajánlott, a megfelelő méregtelenítés érdekében, ám előtte, vagy utána ne felejtkezzünk el a folyadékbevitelről. Válasszunk ásványvizet, a só- és ionháztartás helyreállításához, gyümölcslevet a vitaminpótláshoz, teát a salaktalanítás elősegítéséhez. Alkoholos ital nem ajánlott, annak hatása szaunázást követően fokozottabb.

Miért jó fürdőruhamentesen szaunázni, mit is jelent ez tulajdonképpen?

A fürdőruhamentesség (textilmentesség) nem a teljes meztelenséget jelenti! A résztvevők magukra tekert lepedőben, törülközőben vagy kifejezetten szaunázásra tervezett szaunaruhában vesznek részt, mely alatt bőrük jobban lélegzik, mint egy műanyagból készült fürdőruhában, és egészségesebb, higiénikusabb is.

A szintetikus anyagból készült fürdőruha ugyanis akadályozza a természetes izzadási folyamatot, a testen hőtorlódást képez. Az érzékeny bőrűeknél a fürdőruha alatt bőrpír jelentkezhet. A merülőmedencét elhagyva pedig magába szívja a kezelt vízben található algaölő és klórtartalmú anyagokat, amelyet a kabinba érve kipárologtatunk és belélegzünk. A fürdőruhából továbbá ilyen magas hőmérsékleten káros gázok párologhatnak ki, amelyek rongálhatják az egészségünket, holott a szaunázásnak éppen az egészségmegőrzés a célja. A papucsot is éppen ez okból hagyjuk a kabinon kívül. A lehűlés folyamata is kellemesebb és egyenletesebb száraz lepedőben, mint vizes fürdőruhában. És szívesebben ülünk mi is száraz padra vagy lepedőre, mint mondjuk az előttünk szaunázó ruhájából kicsöpögött felázásra.

Számos helyen azonban még nem elfogadott megválni ettől a ruhadarabtól, sokan idegenkednek is ettől a szaunázási formától, ilyenkor azt javasoljuk, hogy legalább tiszta zuhannyal öblítsük ki fürdőruhánkat a merülőmedence használata után.

Szaunaprogramok, további cikkek a témában >>