Bódi Sylvi szörfözik

Felfüggesztik a párizsi olimpia szörfversenyére épülő tahiti torony építését

Világ

A Nemzetközi Szörfszövetség (ISA) üdvözölte a hatóságok döntését, hogy felfüggesztik a jövő évi, párizsi olimpia hullámlovasversenyének otthont adó tahiti közvetítőtorony munkálatait.

Az építkezést azok után állították le, hogy a múlt heti tesztek során a természeti szempontból felbecsülhetetlen értékű korallzátony károkat szenvedett – írta az ötkarikás hírekre szakosodott insidethegames internetes oldal. A helyi lakosság is erősen szorgalmazta, hogy a beruházás a tervezett formában ne valósuljon meg. Az ISA közleményében jelezte: a francia polinéz kormány úgy döntött, hogy felfüggeszt minden további előkészületet, hogy levonja a tanulságokat a zátonyon történt káresemény után.

A Francia Polinézia legnagyobb szigetén található Teahupo’o településen egy 14 méter magas, háromszintes, fémszerkezetű torony megépítése szerepelt az eredeti tervekben, amely a zsűrit és az operatőröket – összesen mintegy 40 embert – szolgálná. Ehhez 800 méternyi kábelcsatorna is társul. A játékok július 27. és 30. között megrendezésre kerülő szörfversenyeihez a jelenlegi faszerkezet helyére új bírói tornyot terveztek. A tiltakozók szerint az ötkarikás hullámlovaglást egy másik helyi településen kellene megrendezni, ahol megfelelő infrastruktúra áll rendelkezésre. A szervezők viszont egy hónapja közölték, nincs esély arra, hogy módosítsák a hullámlovaglás helyszínét, és bejelentették, hogy kisebb és könnyebb tornyot építenek.