Minden idők legismertebb sportfogadási botrányai

Világ

A sportfogadás mindig is nagy üzlet volt. Mint hatalmas pénzügyi iparág, egyes játékosok megpróbálták befolyásolni a játékok kimenetelét, hogy tétjeik bevételre tegyenek szert. Mindezek között vannak olyanok, amelyek a történelem legnagyobb sportfogadási botrányaihoz vezettek.

 

Az offline és online fogadás oldalak rengeteg szabályt és iránymutatást vezettek be a csalások elkerülése érdekében, ennek ellenére mégis történtek/történnek incidensek. Ezek a botrányok a mai napig is tartanak, de vannak köztük olyanok, amelyek örökre beleírták magukat a történelembe. Ezek közül mutatunk be most néhányat, amelyekről érdemes tudni!

 

1. Black Sox botrány, 1919

 

Még 100 év után is ez az egyik legnagyobb fogadási botrány a sportban, amelyről film is készült. A Major League játékjavítási botránya a Chicago White Sox körül történt, amikor az 1919-es világbajnokság során a Cincinnati Red ellen küzdöttek. A Chicago White Sox nyolc tagját azzal vádolták meg, hogy pénzért cserébe eladták a világbajnokságot.

 

A hatóságok esküdtszéki vizsgálatot indítottak, vádat emeltek nyolc játékos és öt szerencsejátékos ellen. Igaz, hogy az esküdtszék végül az összes játékost felmentette a vádak alól, de nem volt kétséges, hogy a White Sox tagjai bűnösek voltak, befolyásolták a bajnokság alakulását. A baseball bíró viszont nem volt ennyire elfogadó a történtekkel kapcsolatosan, mind a nyolc játékost életfogytiglanig eltiltotta a hivatásos baseballtól.

 

2. CCNY point-shaving, 1950-1951

 

Újabb szenzációs botrány, amely a City College of New York kosárlabdacsapatát érintette. Ők voltak az egyetlen csapat, akik 1949–50 között, egy szezonban megnyerték az NCAA és NIT tornát. Az esetre úgy derült fény, hogy Frank Hogan New York kerületi ügyész 1951 februárjában letartóztatott hét férfit, akiket azzal gyanúsítottak, hogy összeesküdtek a játékok javítására. Az ügy végül 32 játékos letartóztatásához vezetett, akik beismerték, hogy részt vettek a csalásban.

 

3. NCAA, 1961

 

Körülbelül egy évtizeddel a CCNY incidens után az NCAA kosárlabda botránya volt egy hírhedt esett. Mindez 22 főiskola, 37 diákját érintette, akik megvesztegették a játékosokat az NCAA-ban, hogy szándékosan tévesszenek el lövéseket, és olyan cselekedeteket hajtsanak végre, amelyek befolyásolják a végeredményt.

 

A botrány akkor bontakozott ki, amikor Aaron Wagman, az egyik érintett szerencsejátékos besúgóvá vált, és bizonyítékokat szolgáltatott a szövetségi hatóságoknak. Tippje több vizsgálathoz is elvezettek, amelyek eredményeként jogi lépések indultak játékosok, edzők és szerencsejátékosok ellen.

 

Sportfogadási botrányok napjainkban…

 

Az egyik meglepő dolog a sportfogadási botrányokkal kapcsolatban, hogy a következmények ellenére sok játékos és edző még mindig részt vesz a játék javításában. Napjainkban is felszínre törhetnek efféle csalások, emlékeztetve a sport integritásának kihívásaira.

 

Tim Donaghy botrány, 2007

 

A 2007-ben kibontakozó botrány megrázta az NBA világát. Tim Donaghy egykori profi kosárlabda játékvezető volt az NBA-ben 1994 és 2007 között. Miután több mint 13 NBA szezonban több száz mérkőzésen bíráskodott, karrierje véget ért, amikor az FBI megvizsgálta a játékban való részvételét.

 

A nyomozás feltárta, hogy a szerencsejáték-problémákkal küzdő Donaghy olyan bennfentes információk alapján fogadott a mérkőzésekre bukmékerekkel, amelyekhez hozzáfért. Az is kiderült, hogy illegálisan fogadott az általa lebonyolított meccseken, és bennfentes információkat közölt egy ismerősével, aki minden helyes választás után 5000 dollárt kapott.

 

Ezek, és még sok már botrány a történelem során árnyékot vetette a sport világára. Annak ellenére, hogy az előírások és következmények az ellenkezőjére ösztönöznek, a sportfogadások javítása továbbra is aktív fejlesztést igényel. (x)