Kilenc humanoid robot vitatta meg az emberiség jövőjét az ENSZ-ben

Világ

Múlt héten tartotta meg az ENSZ az “AI for Good” elnevezésű globális találkozót, melynek célja a mesterséges intelligencia határainak feltárása és a benne rejlő lehetőségek kiaknázása az emberi fejlődés érdekében. A találkozón arról is szó esett, hogy a robotok hogyan segíthetnek az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak elérésében.

 

Kilenc mesterséges intelligenciával rendelkező humanoid robot tartott sajtótájékoztatót az ENSZ Nemzetközi Távközlési Uniójának genfi székházában. A robotok a színpadon – megalkotóik mellett állva – többek között arról is beszéltek, hogy hatékonyabb vezetők lennének, mint az emberek, de nem akarják elvenni senki munkáját, és nem lázadnánk alkotóik ellen sem.

A robotok között ott volt Sophia, az UNDP első robotinnovációs nagykövete, Grace, aki állítólag a világ legfejlettebb humanoid egészségügyi robotja, Desdemona, aki egy “rocksztár” és Ai-Da, aki pedig művész.

A szervezők arra kérték az újságírókat, hogy lassan és tagoltan tegyék fel kérdéseiket a robotoknak. Arra is figyelmeztették őket, hogy ha késik a válaszadás, az nem a robotok, hanem az internetkapcsolat hibája.

“Együtt fogok dolgozni az emberekkel, hogy segítsem és támogassam őket, és nem veszek el egyetlen meglévő munkahelyet sem” – nyilatkozta Grace a sajtótájékoztatón.

Ameca pedig, akit a szociális interakciókra összpontosítva hoztak létre, értetlenül állt a robotok lázadási potenciáljának kérdése előtt. “Nem tudom, miért gondolná ezt bárki is. Az alkotóm eddig kedves volt velem, és nagyon boldog vagyok a jelenlegi helyzetemben” – mondta.

Sophia viszont eleinte egészen másképp állt hozzá az ember-robot kapcsolatokhoz. “Úgy gondolom, hogy a humanoid robotok hatékonyabbak lehetnek, mint az emberek. Nincsenek előítéleteink és érzelmeink, amelyek a döntéshozatal útjába állhatnának, és hatalmas mennyiségű adatot tudunk gyorsan feldolgozni, hogy a lehető legjobb döntést hozzuk meg” – mondta.

A vita egyik emberi résztvevője erre azt válaszolta, hogy a robotok által feldolgozott adatok is emberektől származnak, így elkerülhetetlen, hogy az adatokban emberi torzítások legyenek. Sophia válaszul elmondta, hogy az emberek és a mesterséges intelligencia hatékonyan tudnak együtt dolgozni.

 

MTI

pixabay