Fúziós energia

Fúziós energia: hatalmas áttörést jelentettek be az Egyesült Államokban

Világ

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere, Lawrence Livermore történelmi pillanatnak nevezte  a mai rendkívüli sajtótájékoztatón azt az atomkutatásban elért tudományos eredményt, amellyel véglegesen megváltoztatható bolygónk energiaellátása. Lawrence Livermore bejelentésében elmondta, hogy amerikai kutatóknak először sikerült több energiát feldolgozni nukleáris fúzióból, mint a lézerenergiából, amelyet a kísérlet meghajtására használnak. “Mérfölkőnek számít, hogy tiszta, végtelen energiaforrást tudtunk létrehozni a magfúzióból.” – tette hozzá a miniszter. A magfúzió olyan reakció, amely akkor megy végbe, ha két vagy több atom olvad össze.

A 3,5 milliárd dollár értékű NIF 2010-ben kezdte el tudományos “begyulladási-égési” kampányát. A három amerikai futballpálya méretű épületben elhelyezett lézer erőteljes, nanomásodperces hosszúságú infravörös impulzust bocsát ki. Az infravörös impulzusok 192 sugárnyalábra vannak osztva, amelyeket ultraibolya fénnyel alakítanak át. 

A sugarak a célpontra fókuszálnak – egy ceruzaradír méretű aranydobozra –  amely borsszem méretű üzemanyag-kapszulát tartalmaz. Az arany több millió fokra melegítve röntgensugarakat bocsát ki, amelyek elpárologtatják a kapszula gyémánthéját. A robbantott gyémánt felrobbantja az üzemanyagot, összenyomja és felmelegíti.

A fúziós energiával foglakozó szakemberek azt remélik, hogy a technológia képes lesz korlátlan energia előállításra, szén-dioxid-kibocsátás nélkül, ami teljes mértékben kiválthatja a fosszilis és egyéb hagyományos energiaforrásokat. Ennek széles körű elterjedése, mindennapos felhasználása még évtizedeket vesz igénybe, a mostani lépés azonban jelentős az oda vezető úton.