A köz- és magánszektor globális vezetői a béke mint intézmény érdekében való egységes fellépésre szólítanak fel

Világ

Szeptember 18-án került megrendezésre a Béke Világtalálkozó 8. éves évfordulója, amelynek témája: “A béke mint intézmény: A fenntartható fejlődés alapja” volt. Az eseményt világszerte 146 országban, köztük Svájcban, Magyarországon, Olaszországban és Írországban rendezték meg, mintegy 5000 online résztvevővel. Az esemény megerősítette a béke intézményesítése által garantált fenntartható fejlődés fontosságát. Mindezt úgy, hogy a világnak még le kell győznie a COVID-19 járványt, és az orosz-ukrán konfliktus okozta egyéb veszélyekkel is szembe kell néznie.

2014. szeptember 18. óta, amikor a békecsúcsot először tartották meg, a Mennyei Kultúra, Világbéke, Fény Helyreállítása (HWPL egy nemzetközi békéért felelős civil szervezet az ENSZ ECOSOC alatt) globális szinten szolidaritásra szólított fel a béketeremtés érdekében. A különböző szereplőkkel – többek között államfőkkel, miniszterekkel, vallási vezetőkkel és a társadalom minden szektorának más képviselőivel – közös fellépések révén az évente megrendezett csúcstalálkozó minden évben megosztja a békével kapcsolatos tevékenységeket és eredményeket a világ kormányaival és civil társadalmaival együttműködve.

A globális szintű béketeremtés ügyével kapcsolatban Man Hee Lee, a HWPL elnöke elmondta: “A globális falu szenvedett a váratlan COVID-19 miatt, amely minden országot sújtott. Az emberek nincsenek egyedül a nehézségek közepette. Ugyanabban a globális faluban élünk, szomszédok és családok vagyunk. Mindannyiunknak kötelessége, hogy világunkat jobb hellyé tegyük. És nem kellene-e egy jó világot átadnunk az utódainknak?“

H. E. Marinus Bee, a suriname-i nemzetgyűlés elnöke kifejezte készségét a béke megteremtésére a jogalkotás szintjén, és kijelentette: “A parlamentek szerepe a béke megteremtésében és a konfliktusok megelőzésében kulcsfontosságú”. Hozzátette: “A HWPL-lel együttműködve a nemzetgyűlés együttműködési keretet szeretne létrehozni a háborúk beszüntetésének elérésében és a béke kultúrájának terjesztésében a békével kapcsolatos tudatosságot növelő tevékenységek, valamint a békére neveléssel kapcsolatos politikák és programok ösztönzése révén“.

Octavia Alfred, Dominika oktatási, humánerőforrás-tervezési, szakképzési és nemzeti kiválóságért felelős minisztere elmondta, hogy a HWPL békeoktatását bevezették a dominikai nemzeti iskolai tantervbe, mivel azt “a társadalomismeretbe integrálták, és önállóan is”.  Az oktatási forrásnak az ország állampolgári ismeretek tantervébe való beépítéséhez a HWPL béke tanterve szerinte hasznos “a kihívások kezelésében … nemcsak a diákok számára, hanem még abban is, amit hazavisznek a barátaiknak és a szüleiknek, valamint a tanárainknak“.

Mahendra Das, a Fülöp-szigeteki Sri Sri Sri Radha Madhava Mandir templomi elnöke a vallásközi párbeszéd intézményi megközelítését mutatta be a vallás békéhez hozzájáruló szerepét illetően. Azt javasolta, hogy a nemzetközi cserekapcsolatok normalizálása és a vallási félreértéseken alapuló konfliktusok megelőzését célzó programok kiindulópontot jelenthetnek a béke megalapozásához.

Thandayuthapanikurukkal Sarahanabavananthan, a svájci Sri Vishnu Thurkkai Amman templom főpapja egyetértési nyilatkozatot írt alá a HWPL-lel, és beszéde során hangsúlyozta az eggyé válás fontosságát, annak ellenére, hogy különböző háttérrel és vallással rendelkezünk.

Chung Young-min úr, az IPYG főigazgatója hangsúlyozta az ifjúság szerepét, mint a békéért folytatott nemzetközi fellépés főszereplőjét, és elmondta, hogy 59 országban 1500 fiatal számára szerveznek oktatási programokat, hogy

“világszerte megvédjék a fiatalok alapvető jogait, hogy mindenki boldog életet élhessen, és ne legyen hátrahagyva”.

A béke mint intézmény fő célja, amelyet a HWPL javasolt, hogy a béke értékeit beleszőjük társadalmi szövetünkbe, lehetővé téve, hogy a kölcsönös tisztelet, a harmónia, az együttműködés és a közös jólét az egyes társadalmak normáiként és kultúrájaként, a hazai jog és a nemzetközi jog részévé váljon intézményeinkben. A béke elvét tartalmazza a Béke és A Háború Megszüntetéséről Szóló Nyilatkozat (DPCW), amelyet 15 ország nemzetközi jogi szakértőinek részvételével dolgoztak ki, és amelyet a HWPL 2016-ban hirdetett ki.

A DPCW 10 cikke és 38 záradéka hangsúlyozza a konfliktusok megelőzését és megoldását, a fegyverkezés fokozatos csökkentését és a mindennapi élet eszközeire való áttérést, a vallási és etnikai csoportok kölcsönös tiszteletét és konfliktusmegoldását, valamint a béke kultúrájának terjesztését. A DPCW sürgeti a globális közösség minden szereplőjét, beleértve a nemzetközi szervezeteket, a kormányokat, a nem kormányzati szervezeteket és a polgári csoportokat, hogy vegyék ki a megfelelő szerepüket a béke intézményesítésében.

Az esemény részletei az alábbi YouTube-linken keresztül tekinthetők meg. (x)