Kína szerint az egyoldalú szankciók élelmiszer- és energiaválsághoz vezetnek

Világ

Vang Ji kínai külügyminiszter a csütörtökön Jean-Yves Le Drian francia, valamint Luigi Di Maio olasz külügyminiszterrel folytatott telefonos egyeztetésein Kína reményét fejezte ki, hogy az orosz és az ukrán felek mielőbb tűzszünetet hirdetnek.

A kínai külügyminisztérium hivatalos weboldalán közzétett közlemény szerint Vang francia hivatali kollégájának elmondta: a két fél között eddig folytatott, három tárgyalás után ugyan még mindig látványos különbségek állnak fenn, de minden tárgyalással újabb problémák küszöbölhetők ki, a békébe vetett remény is egyre erősebbé válhat, és újabb lépéssel kerülhetnek közelebb a tűzszünethez. A kínai külügyi tárca vezetője elmondta: Peking reméli, hogy a nemzetközi közösség tovább bíztatja és támogatja a feleket a tárgyalások folytatásában, és ezekhez megfelelő környezetet és feltételeket teremt.

A miniszter ismét aláhúzta: Kína ellenzi az egyoldalú szankciókat. Úgy vélekedett, a “korlátlan szankciók” felborítják a nemzetközi ellátási lánc stabilitását, és az élelmiszer- és energiaválság felerősödéséhez vezetnek, amely minden ország lakóinak árt. Vang ezért minden felet nyugalomra intett, és a feszültségek enyhítésére tett, hathatós lépéseket sürgetett.

A francia külügyminiszter a közlemény szerint arról beszélt, hogy az ukrajnai konfliktus nem csupán Európa biztonságára, hanem a világrendre és a világpiacra is negatív hatást fejt ki. Le Drian egyetértett Vanggal abban, hogy lépéseket kell tenni a humanitárius válság elkerülése, valamint a problémák diplomáciai rendezése érdekében. A kínai külügyminiszter olasz hivatali kollégájával történt egyeztetésekor  a kínai külügyi közlemény szerint – a fentieken kívül hangsúlyozta: Kína sajnálatosnak tartja, hogy az ukrajnai helyzet a jelenlegi állapotig fajult.