Boris Johnson

Johnson: a G7-csoport segítse elő a világ teljes népességének beoltását a koronavírus ellen

Világ

Boris Johnson brit miniszterelnök konkrét kötelezettségvállalásokat kér a jövő héten a hét legnagyobb ipari hatalom alkotta csoport (G7) többi tagországának vezetőitől annak elősegítésére, hogy 2022 végéig a világ teljes lakosságát be lehessen oltani a koronavírus elleni vakcinákkal – közölte vasárnap a londoni kormányfői hivatal.

A G7-országok – a soros elnöki tisztséget betöltő Egyesült Királyság, valamint az Egyesült Államok, Japán, Kanada, Németország, Olaszország és Franciaország – vezetői több más meghívott ország és szervezet képviselőivel együtt háromnapos csúcstalálkozót tartanak jövő péntektől a délnyugat-angliai Carbis Bay kisvárosban. A találkozón jelen lesz Joe Biden amerikai elnök is.

A Downing Street vasárnapi közleménye szerint a csúcstalálkozó döntő jelentőségű lehetőséget teremt arra, hogy a világ legbefolyásosabb demokráciai egyesítsék képességeiket és szakértelmüket a koronavírus leküzdésére, és álljanak a globális kilábalási folyamat élére.

Johnson a miniszterelnöki hivatal közleményéhez fűzött személyes nyilatkozatában hangsúlyozta: az orvoslás egyetemes történetének legnagyobb vívmánya lenne a világ teljes népességének beoltása a koronavírus elleni vakcinákkal a jövő év végéig.

A brit kormányfő a Downing Street ismertetése szerint kifejti a csúcstalálkozó többi résztvevőjének, hogy a világ legnagyobb gazdaságainak ígéretet kell tenniük ennek elérésére, mert csak így lehet végleg megállítani a koronavírus-világjárványt.

A londoni kormányfői hivatal kiemeli: az Egyesült Királyság vezető szerepet tölt be azokban az erőfeszítésekben, amelyek célja, hogy a világ legszegényebb és legveszélyeztetettebb lakói is hozzájussanak a koronavírus elleni vakcinához.

A brit kormány már a járvány kezdetén finanszírozta az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari vállalatcsoport közösen kidolgozott oltóanyagának kifejlesztését és gyártását, és garanciát vállalt arra, hogy ez az oltóanyag önköltségi áron hozzáférhető legyen az egész világon – áll a Downing Street vasárnapi közleményében.

Johnson hivatala szerint ennek eredményeként a világon eddig beadott 1,5 milliárd adag vakcina csaknem egyharmada – 450 millió dózis – Oxford/AstraZeneca-oltóanyag volt.

(MTI)