Csehország humanitárius segélyt küld Kínába

Világ
Koronavírus

Csehország humanitárius segélyt küld Kínába, hogy segítse a koronavírus elleni küzdelmet. A mintegy héttonnányi egészségügyi felszerelést több cseh állami hivatal, régió, város és cég adományaiból állították össze, s a kormány hétfői döntése alapján a hadsereg különgépe viszi majd Kínába – jelentette be Jan Hamácek cseh kormányfőhelyettes, belügyminiszter a kabinet hétfői ülése után.

A cseh külügyminisztérium közleménye szerint várható, hogy a szállítmány értéke meghaladja az ötmillió koronát (több mint 66 millió forint). A kormányzati különgép február végén vagy március elején indul útnak Bécsből a járvány sújtotta Vuhanba. Andrej Babis kormányfő szerint a különgép kínai útját úgy időzítik, hogy haza tudja szállítani azokat a cseheket, akik a járvány miatt el kívánják hagyni Kínát. A külügyminisztérium közölte, hogy jelenleg nem tudnak ilyen cseh állampolgárokról.

A cseh állam hivatalos humanitárius segélyét, amely mintegy 4,5 tonna egészségügyi felszerelést tartalmaz, még a héten szintén egy különgép viszi Bécsből Vuhanba. A különgépet, amely a cseh segély mellett a hivatalos osztrák, magyar és szlovén segélyszállítmányt is Kínába viszi, nagyrészt az Európai Unió finanszírozza – derül ki a cseh közlésekből.

A cseh kormány már korábban hatmillió (79,2 millió forint) koronát küldött az Egészségügyi Világszervezet által meghirdetett, koronavírussal kapcsolatos segélyprogramba.