Európai Bizottság: Magyarország megsérti a középtávú költségvetési hiánycélhoz való közeledés szabályát

Világ

Az Európai Bizottság figyelmeztette Magyarországot és Romániát, amiért a két ország 2017-ben számottevően eltért a középtávú költségvetési cél felé vezető korrekciós pályától, megsértve ezzel a hiánycélhoz való közeledés szabályát.

Az Európai Bizottság minden tavasszal teszi közzé európai szemeszternek nevezett vizsgálatának az eredményét, amely a tagállamoknak korábban megfogalmazott ajánlások teljesítését értékeli.

Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosa a vizsgálat ismertetésekor közölte, a két ország tartósan eltér a középtávú költségvetési hiánycéltól, és e tekintetben a legutóbbi jelentés óta nem történt előrelépés.

A bizottság egyebek mellett azt javasolta az Európai Unió Tanácsának, hogy ajánlja Magyarországnak: tegyen idén megfelelő intézkedéseket a középtávú célhoz való közeledés érdekében.

A biztos elmondása szerint az uniós bizottság javasolja Magyarországnak, 2019-ben biztosítsa, hogy az elsődleges államháztartási kiadások nominális növekedési rátája ne haladja meg a 3,9 százalékot, ami a GDP 0,75 százalékának megfelelő éves strukturális kiigazításnak felel meg.

Ugyancsak ajánlják az adórendszer egyszerűsítésének folytatását, különösen az ágazati különadók csökkentése révén. Javasolják a döntéshozatali folyamatok minőségének és átláthatóságának növelését, hatékony párbeszéddel az érdekelt felekkel, valamint rendszeres és megfelelő hatásvizsgálatokkal. Szorgalmazza a bizottság a korrupcióellenes keretrendszer, az ügyészség munkájának megerősítését, valamint versenyt és az átláthatóság növelését a közbeszerzés terén, többek között azáltal, hogy a nyilvánosság számára hozzáférhetővé teszik az elektronikus közbeszerzési rendszerben keletkezett adatokat. Azt is javasolják, hogy Magyarországon növeljék a versenyt, a szabályozás stabilitását és az átláthatóságot a szolgáltatási és különösen a kiskereskedelmi ágazatban.

Az aktív munkaerőpiaci intézkedések minőségének javításával látja a bizottság elérhetőnek további munkaerő-tartalékok felszabadítását. Szükségesnek tartják az oktatási eredmények javítását, a hátrányos helyzetű csoportok, különösen a romák részvételének növelését a minőségi és befogadó többségi oktatásban. Ugyancsak javíthatónak tartják a szociális ellátásokat és az álláskeresési járadékokat, a támogatottak körét.

Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke, euróért és szociális párbeszédért felelős biztosa elmondta: a bizottság az unió egészére vonatkozóan megállapította, hogy az európai gazdaság az elmúlt évtized leggyorsabb növekedési ütemét produkálja, csúcson van a foglalkoztatás, élénkülőben a beruházások, és javulnak az államháztartási pozíciók. A jelenlegi kedvező feltételeket kamatoztatva meg kell erősíteni és ellenállóbbá kell tenni az európai gazdaságokat és társadalmakat – húzta alá.

A bizottság azt javasolja a tagállamoknak, hogy hajtsanak végre olyan strukturális reformokat, amelyek javítják az üzleti környezetet és a beruházási feltételeket. Ennek első lépését a termék- és szolgáltatáspiaci reformok végrehajtása, az innováció támogatása, a kis- és középvállalkozások forráshoz jutásának javítása és a korrupció elleni küzdelem jelenti. A tagállamoknak a hosszú távú kihívásokra – például a demográfiai tendenciákra, a migrációra és az éghajlatváltozásra – való tekintettel gazdasági ellenálló képességüket is fejleszteniük kell – közölte az uniós biztos.