Az EU dióhéjban – Európa Nap

Világ

A minden évben megrendezett Európa-nap (május 9.) az európai béke és egység ünnepe. Ezen a napon a történelmi jelentőségű „Schuman-nyilatkozat” évfordulóját ünnepeljük. Robert Schuman francia külügyminiszter 1950. május 9-én Párizsban olyan új politikai és gazdasági együttműködést vázolt fel Európa számára, amely lehetetlenné teszi a háborút a kontinens országai között.

Schuman új európai intézmény felállítását szorgalmazta abból a célból, hogy az összefogja és irányítsa a kontinens országainak szén- és acéltermelését. Az intézményt létrehozó szerződés aláírására egy évvel később került sor. A mai Európai Unió kialakulását a Schuman-javaslattól számítjuk.

A tagállamok száma azóta 6-ról 28-ra fejlődött.

A májusi Európa-nap alkalmából az uniós intézmények Brüsszelben és Strasbourgban megnyitják kapuikat az érdeklődők előtt. Évente több ezer ember vesz részt az Európa-nap alkalmából megrendezett intézménylátogatásokon, vitafórumokon és egyéb eseményeken, amelyek az Uniót hivatottak jobban megismertetni a nagyközönséggel.

Helyi uniós irodák is gazdag felnőtt- és gyermekprogram-választékkal várják a látogatókat Európa-szerte.

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete, Az Európai Parlament Tájékoztató Irodája és a Europe Direct hálózat országos rendezvénysorozatot szervez ez alkalomból. Debrecenben május 8-án, 10 és 14 óra között várják az érdeklődőket a Discimus Üzleti Akadémia (Tessedik Sámuel u. 1.) mellett, a Böszörményi úti Campuson az uniós információszolgáltatók játékokkal, programokkal. Egy országos nyereményjátékban is részt vehetnek az érdeklődők, melynek fődíja egy máltai utazás. A debreceni program nyertese is részt vesz az országos sorsoláson.