A birodalom visszavág

Vélemény

Sokan meglepve olvashatták az elmúlt napokban, hogy Szájer József, a Fidesz EP-képviselője extasy-val a hátizsákjában menekült egy melegbuliról, amit a koronavírus járvány kapcsán bevezetett kijárási korlátozások miatt tilos volt megtartani Brüsszelben. Nincs itt, kérem. semmi újdonság. Akik picit is törődtek az elmúlt évtizedekben a magyar politikusok cselekedeteivel, azokat ez nem lepte meg. Nyílt titok volt, hogy a házassága fedőházasság, és a saját neméhez vonzódik. Brüsszeli kiküldetésében, távol a magyar sajtó figyelmétől nyugodtan élhette az életét, mint ahogy más politikusok is azért kerülnek Brüsszelbe, hogy otthon ne zavarják a vizet. Ilyen Deutsch Tamás is, aki a titkárnője teherbeejtésével volt heteken át címlapsztori az első Orbán kormány idején sportminiszterként. És még hosszan lehetne sorolni a neveket. Majd annak is eljön az ideje.

Szájer ügye viszont aktuálpolitikai vonatkozású, ahogy azt Vona Gabi is pedzegeti Facebook-bejegyzésében. Mint a Főnök brüsszeli elvtelen elvtársa, nyakig benne volt az uniós költségvetési vitákban, egyezkedésekben. A vétó bemondása után nem csoda, ha egy ilyen nagyvadat kilövet Angela nagyi vagy a Manu fiú. Ezzel máris gyengül a magyar érdekérvényesítés. Biztos, hogy a hónapok óta tartó kijárási korlátozás alatt többször is volt ilyen házibulin, és a mássága miatt fokozottan ki volt téve ellenérdekelt titkosszolgálatok cseleinek. Nem vigyáztak rá eléggé. Nem vigyázott magára. Azt hitte, hogy neki ezt szabad. Nem, nem szabad. Ahogy azt sem, hogy úgy fogalmazzon alkotmányt, hogy a saját cselekedeteivel nem tartja be, és nem is tudja betartani.

Most persze adódik a kérdés, hogy mi lesz vele. Semmi különös. Nem marad el sem a köszönet, sem a hála. Ő is kap egy irodát két titkárral, ahogy Pali bácsi is kapott egyet két titkárnővel az EMMI-ben. Neki majd a KM-ben csinálnak helyet, vagy Budán a Miniszterelnökségen. A tudására, tapasztalataira továbbra is szükség van. Esetleg elküldik elvonóra, de ennyi. Bulizhat tovább.

N. Nagy Sándor