Női vízilabda Európa-bajnokság - Hollandia - Magyarország

Vízilabda Eb: a férfiak győztek, a nők ismét kikaptak

Sport

Felemás napot zártak a vízilabda Eb második fordulójában a magyar válogatottak.

A magyar férfi vízilabda-válogatott 15-11-re legyőzte szombaton a georgiai csapatot a horvátországi Európa-bajnokság B csoportjának második fordulójában.

A világbajnok és így olimpiai kvótás magyar együttes annak ellenére diadalmaskodott magabiztosan, hogy ezúttal javarészt fiatal tehetségekkel szerepel a kontinensviadalon. A vb-ezüstérmes görögöktől elszenvedett nyitófordulós vereséget követően a zágrábi sikerrel Varga Zsolt szövetségi kapitány tanítványai életben tartották a reményt, hogy egyből a negyeddöntőbe jussanak.
Az Eb-ezüstérmes magyar válogatott hétfőn Olaszországgal találkozik a csoportkörben, melyből az első kettő a negyeddöntőbe jut, a harmadik és negyedik helyezettnek pedig játszania kell a nyolc közé kerülésért az alsóbb divízióból érkező csoportgyőztessel vagy második helyezettel.

Férfi vízilabda Eb, B csoport, 1. forduló:

Magyarország-Georgia 15-11 (5-2, 4-3, 4-6, 2-0)

magyar gólszerzők: Nagy Á. 4, Vigvári Vi., Tátrai 3-3, Burián 2, Vismeg, Varga V., Fekete 1-1

Varga Zsolt összességében elégedetten értékelt az M4 Sportnak.

“Úgy gondolom, hogy jól játszott ma az egész csapat, nagy lelkesedéssel, óriási ritmust diktáltunk az elejétől kezdve. Aztán a harmadik negyedben picit belassult, elbizonytalanodott a játék, támadásban nem mentek be azok a lövések, amelyek az elején bementek. Az ellenfél védekezésben feljött, lőtt akciógólokat, ettől lett a harmadik negyed kicsit szorosabb, élesebb”

– vélekedett a szövetségi kapitány, ugyanakkor kiemelte: “azért fontos, hogy meg tudtuk fogni, mert ebben a grúz csapatban van tapasztalat, rutin”.

“Jó, hogy vissza tudtunk jönni a mérkőzésbe és le tudtuk szépen zárni” – tette hozzá.
Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy sok kiállítást kapott a magyar válogatott, szerinte “ennél tisztábban kell tudni játszani a hátrányokban is”.

A következő csoportmérkőzést illetően úgy vélekedett, hogy az olasz csapat – amely jelenleg az egyik legjobb a világon – “elképesztő ritmust diktál”, ezt kell majd valahogy lassítania a magyar együttesnek, miközben a saját ritmusát meg kell őriznie.

A világbajnok hollandoktól is kikapott a női válogatott

A magyar női vízilabda-válogatott 14-11-es vereséget szenvedett a világbajnok holland csapattól az Eindhovenben zajló Európa-bajnokság csoportküzdelmeinek második fordulójában.

A szombati találkozón a házigazdák komoly bírói támogatással gyorsan 5-1-es előnybe kerültek, és bár a magyarok többször is egy gólra felzárkóztak, egyenlíteni nem tudtak.

Ez azt jelenti, hogy a pénteken a görögökkel szemben is alulmaradó magyar csapatnak, amely a papírforma alapján a vasárnapi zárókörben várhatóan simán legyőzi a horvátokat és csoportja harmadik helyén végez, hétfőn a negyeddöntőbe jutásért is medencébe kell ugrania.

A tornán egy olimpiai kvótát osztanak ki, a holland és a szintén vb-döntős spanyol válogatottnak már biztos a párizsi részvétele, így ezt a két csapatot leszámítva a legjobb szerez ötkarikás indulási jogot.

Eredmények, csoportkör, 2. forduló:

Hollandia-Magyarország 14-11 (4-1, 1-3, 5-4, 4-3)

gólszerzők: L. Rogge 4, van der Sloot 3, van de Kraats, Wolves 2-2, van der Meijden, B. Rogge, Keunin 1-1, illetve Keszthelyi, Garda 3-3, Parkes, Gurisatti, Leiemter, Faragó, Szilágyi 1-1

korábban:
Görögország-Horvátország 25-8 (5-4, 7-1, 6-1, 7-2)

A csoport állása: 1. (már negyeddöntős) Hollandia 6 pont (38-16), 2. (már negyeddöntős) Görögország 6 (39-20), 3. Magyarország 0 (22-28), 4. Horvátország 0 (14-49)

“Nem kezdtük jól a mérkőzést, egy ilyen csapat ellen 5-1-gyel indítani nem lehet. Ott nagyon enerváltak voltunk, bennünk maradt a görögök elleni, tegnapi találkozó, lassan mozogtunk és nem járattuk eléggé a labdát. Utána szerencsére megérkeztünk a mérkőzésbe, a negyedik negyedben nagyon bíztunk abban, hogy van még visszaút, de a VAR-ozás teljesen lehűtötte a kedélyeket, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy 11-10, vagy 12-9 az állás. Készültünk a végjátékra, de ott sajnos már csak a szépítésért küzdhettünk”

– értékelte a 14-11-es eredménnyel zárult összecsapást Mihók Attila, aki leszögezte, a cél nem változott.

“A játékvezetés…”

“Azért jöttünk, hogy a görög és az olasz csapatot megelőzzük. Az olaszok és a spanyolok holnap egymás között eldöntik, melyikük hányadik helyen jut közvetlenül a negyeddöntőbe. Én bízom benne, hogy az olaszokkal kerülünk majd szembe a nyolc között, hiszen szeretném látni, hol tartunk hozzájuk képest” – nyilatkozott a szakember.

Mihók Attila a játékvezetést érintve elmondta, ezzel nehéz mit kezdeni, az ítéleteket nem tudja megváltoztatni, viszont az tény, hogy 19 emberhátránnyal és 10 kontrával ritkán lehet meccset nyerni.

Azzal, hogy a magyarok a második meccsüket is elvesztették a kontinensviadalon, várhatóan a csoport harmadik helyén végeznek, és az alsó divízióból érkező csapattal kell majd játszaniuk a nyolc közé jutáért, ahol a B csoport második helyezettje, a spanyol vagy az olasz gárda várna rájuk.

Vályi Vanda a találkozót követően arról beszélt, hogyan bár többször lehetősége volt az együttesnek az egyenlítésre, a döntő szituációkban nem tudtak elég higgadtak maradni.

“Huszonnégy órán belül két ilyen mérkőzést lejátszani főként mentálisan elképesztően fárasztó, talán emiatt nem sikerült a végén. Viszont az biztos, hogy nem szabad így kezdenünk a meccseket, mert akkor hátul teljesen elbizonytalanodunk. Valahogy ezen kéne változtatnunk mindenképpen”

– jegyezte meg.

Rybanska Natasa elmondta, a két csapat között alapvetően nem volt szerinte háromgólos különbség, viszont mindenben javulniuk kell, és ezért dolgoznak nap mint nap.