Jurij Zsitnyikov

Meghalt Jurij Zsitnyikov, a Veszprém és a magyar válogatott korábbi kézilabdázója

Sport

Hatvankét éves korában elhunyt Jurij Zsitnyikov, a Veszprém korábbi magyar válogatott kézilabdázója, adta hírül közösségi oldalán a klub szerdán.

A CSZKA Moszkva együttesétől 1989-ben érkezett orosz születésű beállós öt szezonon keresztül erősítette a bakonyi csapatot, amellyel háromszor magyar bajnoki címet, négyszer pedig Magyar Kupa-győzelmet ünnepelhetett.

Zsitnyikov 470 gólt szerzett a veszprémi együttes színeiben, és 1992-ben Kupagyőztesek Európa Kupáját is nyert, majd honosítása után hatszor lépett pályára a magyar válogatottal.

Az Orosz Kézilabda-szövetség közleménye szerint Zsitnyikov még január 16-án hunyt el, halálának okát nem részletezték, s két nappal később el is temették Krasznodarban – írja a Nemzeti Sport.

Zsitnyikov a veszprémi időszaka előtt a CSZKA Moszkvával 1987-ben is nyert egy KEK-et, valamint szovjet bajnok lett, egy évvel később pedig a csapattal megnyerte a BEK-et.

Zsitnyikov unokaöccse Dmitrij Zsitnyikov is kézilabdázik, 2017–21 között a veszprémiek ősi riválisának, a Pick Szegednek volt a játékosa.