Magyarország társházigazdája lesz az U19-es lány röplabda-világbajnokságnak

Sport

Magyarország és Horvátország rendezi idén augusztusban az U19-es lány röplabda-világbajnokságot.

A magyar szövetség (MRSZ) keddi közlése szerint a 24 csapatos vb-nek Eszék, és egy később kijelölendő magyar város ad otthont augusztus 1. és 11 között.

A nemzetközi szövetség (FIVB) számára jó ajánlólevél volt, hogy az MRSZ felnőtt és utánpótlástornákat, illetve egyéb kiemelt eseményeket is magas színvonalon bonyolított le – jelezte a szövetség.

“Ez az esemény is illeszkedik a sportért felelős államtitkárság koncepciójába, amely az utánpótlássport fejlesztését hangsúlyozza. A Magyar Röplabda Szövetség 2021-ben elfogadott 12 éves stratégiájának egyik alappillére a nemzetközi mezőnyhöz való felzárkózás és az utánpótlás-válogatottjaink minél magasabb szintű versenyeztetése. Magyarország még soha nem rendezett semmilyen korosztályban röplabda világbajnokságot, így hatalmas sportdiplomáciai eredmény, ugyanakkor felelősség is az FIVB által támasztott követelményeknek való megfelelés”

– fogalmazott Kersch Ferenc, a magyar szövetség elnöke.

Ludvig Zsolt főtitkár kiemelte, már hónapok óta egyeztettek az FIVB-vel, a rendezést a horvátok vetették fel, és az ő kérésükre csatlakozott az MRSZ a megbeszélésekhez.

“Feladat lesz bőven, ugyanis most már nem 20, hanem 24 csapattal rendezik a világbajnokságot, sok mérkőzéssel, csoportkörrel, egyenes kieséses szakasszal, helyosztókkal. A torna menetrendje február végére válik véglegessé, míg a magyarországi helyszínnel kapcsolatban a következő napokban adunk tájékoztatást”

– jelentette ki Ludvig Zsolt.

A tornán 2005-ös és 2006-os születésű röplabdázók vehetnek részt, a magyar korosztályos csapat – Kőnig Gábor irányításával – 2022-ben 10. lett az U17-es, egy évvel korábban pedig hetedik az ugyancsak hazai rendezésű U16-os Európa-bajnokságon.

A magyar szövetség július 11. és 22. között még egy világversenyt rendez, Szerbiával közösen az U17-es lány Európa-bajnokságot.

A vb-résztvevő csapatok:
————————
MAGYARORSZÁG (rendező), Argentína, Brazília, Bulgária, Chile, Dominikai Köztársaság, Egyesült Államok, Horvátország (rendező), Japán, Kína, Koreai Köztársaság, Lengyelország, Mexikó, Németország, Puerto Rico, Thaiföld, Törökország, Szerbia, két ország az afrikai kontinenstornáról

(MTI)