A szlovák Patrik Pollak nyerte a balatonföldvári raceboard-világbajnokságot

Sport

A szlovák Patrik Pollak nyerte a balatonföldvári raceboard-világbajnokságot, melyen a legjobb hazai versenyző, Sánta Bence a nyolcadik lett.

Az U23-asok mezőnyben Morvai Bálint harmadikként végzett. A zárónapon három futamot rendeztek, Pollak magabiztosan győzött, mivel a vb 12 részversenyéből kilencben – szombaton kettőben – elsőként ért célba. A raceboard nem olimpiai osztály, de a szörfsportnak nagyon népszerű ága.

Az utolsó futamban negyedik Sánta Bence örült, hogy sikeresen zárta a vb-t. “Ez bizakodásra ad okot, remélem, lesz jobb is – idézte őt a szervezők közleménye. – Most nem volt könnyű dolgom, mert nem tudtam ebben az osztályban edzeni, egyenesen a iQFoil Európa-bajnokságról érkeztem, és gondok voltak a felszereléssel, de szeretnék még raceboard-versenyen indulni. Összességében örülök, hogy itthon versenyezhettem, és remélem, minél hamarabb újra otthont adhatunk egy hasonlóan rangos nemzetközi versenynek” – mondta.

A nők között a végig vezető cseh Jana Slivova diadalmaskodott. A legjobb magyar női versenyző, Gádorfalvi Luca ebben az összevetésben harmadik lett.
“Mozgalmas volt a hét az időjárás és a versenyek tekintetében is: szerencsére a Balaton sokféle arcát megmutatta. A rendezés szuper volt, jól sikerült a verseny. A mai három futamon nem hibáztam nagyot, a rajtjaim is elfogadhatóak voltak, ott futottam be, ahol a helyem van, így végül is elégedetten zártam a versenyt” – mondta az összesítésben 43. Gádorfalvi.
Utassy Lóránd, a magyar válogatott kapitánya elégedetten értékelte a hetet.
“Szép munka volt, elsősorban a versenyrendezőség részéről, tizenkét futamot rendeztünk, ami szinte álom, főleg a Balatonon. Abszolút elégedett vagyok, és mindenki az lehet, nem is jött panasz a versenyzők részéről. Olyan héten vagyunk túl, amely a Balaton minden arcát megmutatta, volt napsütés, 30 fok, 15 fok, eső, úgyhogy parádés volt.”
A szakvezető szerint a magyarok dolgát nehezítette, hogy többen egy másik versenyről estek be, vagy még nincsenek topformában.
“Morvai Bálinttól érmet vártunk, meg is szerezte, sőt, akár a második hely is összejöhetett volna, bár túl sok lehetősége nem volt ezzel a felszereléssel az edzésre. Sánta Bence egy másik osztály Európa-bajnokságáról érkezett, egy napja volt az átállásra nulla pihenőidővel, nyilván ennek meglett a következménye, például a döntéseknél. De szépen küzdött, és az utolsó futamokban bebizonyította, hogy be tud ő jönni a legjobb három-négy közé is.”
A raceboard nem olimpiai osztály, de a szörfsportnak nagyon népszerű ága.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete minden jogi lépést megtesz a sztrájkjog érvényesüléséért