Ezüstérmet szerzett a debreceni Battai Sugár a vívó ob-n

Sport

Az Interfencing Debrecen SC 18 éves olimpikon kardvívója egyetlen tussal maradt alul a döntőben válogatott csapattársával, Katona Renátával szemben.

Felső kép: Battai Sugár és edzője, Dávid László

December 17-18-án rendezték a vívók országos bajnokságának egyéni számait Budapesten. A verseny első napján két helyszínen zajlottak az események, a párbajtőrözők a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban, a tőrözők és kardozók a Ludovika Arénában léptek pástra. Az Interfencing Debrecen – kizárólag utánpótláskorú – versenyzői az utóbbi fegyvernemben mérették meg magukat, nem is eredménytelenül. A pénteki selejtezőkből hatan is továbbjutottak – Battai Sugár, Kónya Csenge, Simon Petronella, valamint Bányay Marcell és K. Szabó Mátyás – a szombati 32-es főtáblára. 

A Battai-Katona döntő

A 16-ba jutásért mindkét fiú szoros csatában szenvedett vereséget, pedig Bányay még 14-11-re is vezetett a korábbi magyar bajnok Nagy Pál ellen, a végén azonban győzött a rutin. A lányok közül egyedül Sugár vette sikerrel az első akadályt, s „melegített be” egy 15-3-as asszóval. A nyolcad- és negyeddöntő szintén nem okozott különösebb gondot junior világbajnokunknak, az elődöntőben viszont a tavalyi bajnok Pusztai Liza várt rá, aki az olimpián befejező embere volt a női kardcsapatnak. Az őrségváltás megtörtént: Battai Sugár 15-13-ra legyőzte válogatottbeli csapattársát, hogy aztán a döntőben összecsapjon egy másikkal, Katona Renátával.

Debreceni gyerekek, próbáljátok ki a vívást! Interjú Battai Sugár Katinkával

A finálét Sugi kezdte jobban, 7-4-re még ő vezetett, azonban a csörte közepén ellenfele átvette a vezetést, majd 14-11-re elhúzott. A debreceni kardtündér viszont nem adta fel, kiegyenlített (14-14), ám az utolsó tus sajnos nem sikerült. 

Bányay Marcell
Bányay Marcell

„Nagyon élveztem ma a vívást, végig magabiztos voltam. Kisebb megingásokkal, de alapvetően pozitívan tekintek a mai napra – kezdte értékelését Sugár. – A döntőt nagyon sajnálom, mert úgy éreztem, hogy az utolsó tusnál én csináltam akciót, csak nem jól hajtottam végre, így egy nagyon kellemetlen tussal kikaptam. Holnap ugyanilyen lendülettel igyekszünk vívni a lányokkal, már nagyon várom a csapatversenyt.”

Simon Petronella
Simon Petronella (balról)

Ezüstérmével Dávid László tanítványa így is fantasztikus sikert, és eddigi legjobb felnőtt magyar bajnoki eredményét érte el. Folytatás vasárnap a csapatversenyekkel.

Végeredmények:

Országos férfi kard egyéni bajnokság, 85 induló. 

  1. Szilágyi Áron (Vasas, edző: Decsi András), 2. Iliász Nikolász (UTE), 3. Péch Miklós (MTK) és Vigh Benedek (Vasas), 5. Szatmári András (MTK), 6. Pápai Roland (UTE), 7. Gémesi Csanád (Gödöllő), 8. Szabó Márton (KVSE)… 22. K. Szabó Mátyás, 32. Bányay Marcell

Országos női kard egyéni bajnokság, 41 induló. 

  1. Katona Renáta (Vasas, edző: Boros György), 2. Battai Sugár (Interfencing Debrecen), 3. Pusztai Liza (BVSC) és Szűcs Luca (BVSC), 5. László Luca (UTE), 6. Pápai Zoé (UTE), 7. Kovács Zsanett (Törökbálint), 8. Nagy Valentina (Honvéd)… 19. Kónya Csenge, 20. Tóth Liliána, 30. Simon Petronella